Putin uručio Vučiću orden Aleksandra Nevskog

"Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželio Vučiću zdravlje, blagostanje i uspjehe
3168 pregleda 6 komentar(a)
Putin odlikuje Vučića, Foto: BETA/AP
Putin odlikuje Vučića, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 17.01.2019. 17:22h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog.

"Iskreno, drago mi je da odlikujem predsjednika Srbije viskom državnom nagradom Rusije", rekao je Putin u Palati Srbije.

Putin je rekao da orden nosi ime velikog sveca i pokrovitelja diplomata koji se izborio za nezavisnost u borbi protiv stranih osvajača.

"Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželio Vučiću zdravlje, blagostanje i uspjehe.

Vučić je kazao da orden Aleksandra Nevskog za njega znači veliku čast i odgovornost u budućem radu na širenju saradnje Srbije i Rusije.

"Ponosim se Srbijom koja je zaslužila ovu nagradu. Srbija je posljednjih godina uspješno čuvala nezavisnost, teritorijalni integritet i vojnu neutralnost. Ovo priznanje znači da smo sačuvali i Srbiju kao slobodnu državu", rekao je Vučić nakon uručivanja ordena.

Dodao je i da njegova zahvalnost nije protokolarna, več duboka i iskrena.

"Ovo odlikovanje za mene ima veliki značaj. To kažem jer dobijam ovaj orden od predsjednika Ruske federacije Vladimira Vladimiroviča Putina i to ističem jer je Putin lider od najvažnijeg značaja za Rusiju", kazao je Vučić.

On je kazao da je Putin "podigao i zaštitio Rusiju", ali i vitalne interese srpskog naroda.

"Srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine po naredbi Putina stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN po kojoj su Srbi trebali da budu proglašeni za genocidni narod. Putin je tada zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", naveo je Vučić.

Primajući orden Vučić se zahvalio građanma, svojim roditeljima i djeci.

Putin je 7. januara potpisao ukaz o odlikovanju Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dvije države.

Orden Aleksandra Nevskog od 2010. godine dobilo je 237 pojedinaca, uglavnom državljana Rusije, ali i pet stranih državnika.

Prije Vučića, taj orden su dobili predsjednici Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Ordenom Aleksandra Nevskog nagrađuju se građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog ustanovljen je u vrijeme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karađorđević. Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942. kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Poslije raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. vratio tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.

Putin: Rusija među najvećim investitorima u Srbiji; Vučić: Prešli smo sa riječi na djela

Predsjednik Rusija Vladimir Putin je ranije danas u Beogradu rekao da je Rusija jedan od najvećih investitora u Srbiji.

On je takođe rekao i da je robna razmjena između Rusije i Srbije drastično porasla i da sada iznosi dvije milijarde dolara.

Putin je ocijenio da se rusko-srpski odnosi razvijaju u mnogo pravaca, i tu izdvojio bezbjednost, energetiku, visoke tehnologije, humanitarne veze, ali i i saradnju pravosudnih organa i državnih tužilaštava.

"Mi ne samo da isporučujemo vojnu tehniku Srbiji, nego je i kupujemo od Srbije, između ostalog i borbenu tehniku", rekao je ruski lider.

On je naveo da će biti stvoreni uslovi za dalje korake u razvoju bilateralne saradnje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da se prijateljstvo Srbije i Rusije ogleda i u unapređenju ekonomske saradnje, odnosno u povećanju trgovinske razmjene.

"Naša saradnja je sada drugačija, obimnija i sveobuhvatnija nego u prethodnim godinama. Saradnja se odlikuje dobrim razumijevanjem u svim ključnim oblastima i prešli smo sa riječi na djela, naročito u energetici, u vojnoj saradnji, saradnji u oblasti infrastrukture, saobraćaju, obrazovanju, kulturi, sportu i turizmu", rekao je Vučić u Palati Srbija nakon susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a prije početka plenarnog sastanka.

On je zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i što pomaže aktivno u svim institucijama i forumima.

Vučić je izrazio uvjerenje da ima prostora za unaprjeđenje trgovinske razmjene u mnogo oblasti i zahvalio na tome što su otvorena neka nova poglavlja kooperacije, od digitalizacije do korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Srpski predsjednik je rekao da Rusija ima iskrene prijatelje u srpskom narodu i pozvao Ruse da u što većem broju posjećuju Srbiju kao turisti.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali više dokumenata o saradnji

Tokom radne posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a trećina je u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Delegacije Srbije i Rusije su u prisustvu predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina razmijenile te dokumente koje su potpisali predstavnici dvije države.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dvije države od 2019. do 2020. potpisali su ministri Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

Potpisan je sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe svrhe, a parafirali su ga generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike, a srpski ministar je potpisao i memorandum o razumijevanju u oblasti razvoja digitalnih tehnologija.

On je sa generalnim direktorom "Rosksmosa" Dmitrijem Rogozinom potpisao i memorandum o razumijevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpisan je i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Plan je, kako je za RTS rekao srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, da snaga te hidroelektrane, koja od izgradnje nije remontovana, bude povećana sa 270 na 320 megavata, a da se remontom obezbijedi njen sigiran rad i u narednih 30 godina.

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su i Memorandum o saradnju u zajedničkim projektima u oblasti razvoja infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.

Potpisani Memorandum o razumijevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predviđa proširenje tog skladišta za 60 odsto, sa 450 na 750 miliona kubika. Biće obezbijeđena dnevna moć eksploatacije tog skladišta sa pet na 10 miliona kubika, kolike su maksimalne dnevne potrebe tokom zime. Srbija godišnje troši oko dvije milijarde kubika uvoznog gasa.

U oblasti infrastrukture potpisan je ugovor između "Infrastrukture željeznice Srbije" i ruske kompanije "RŽD internešenel" za nove projekte na železnici, u vrijednosti 230 miliona eura.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za željeznicu, u vrijednosti 127,4 miliona eura, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na dionici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona eura i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namijenjeno preostalih 10,7 miliona eura.

Ministri rada dvijhe zemlje Zoran Đorđević i Maksim Topilin potpisali su administrativni sporazum o socijalnoj sigurnosti protokol o razmjeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumijevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Bonus video: