Milanović: Jedan "švajcarac" biće 6,39 kuna. HUB: Prekršio je dogovor

Na pitanje novinara o mogućim tužbama banaka, premijer je izjavio kako je jedina tužba koja je moguća ustavna tužba, te da druge nijesu moguće
51 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 19.01.2015. 17:49h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je nakon razgovora sa saradnicima i guvernerom Hrvatske narodne banke odlučio da će Vlada uputiti Saboru izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se kurs švajcarskog franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret finansijskih institucija, javlja portal klix.ba.

"Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana, nikad se ništa slično nije dogodilo, već otprije godinu dana otkad smo reagovali sa izmjenom kamatnih stopa. Međutim, sada se dogodilo ono što gleda cijeli svijet, ali sa puno manje brige nego mi. Kod nas se radi o finansijskim sudbinama desetina hiljada porodica koje večeras mogu ići mirno spavati i ne moraju više gledati kursnu listu. To je ono što ova vlada može i napraviće za građane, to je ono što osjećam i kao svoju državničku dužnost, a u sljedećih godinu dana možemo pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švajcarcima u kune", kazao je Milanović.

Hrvatski premijer je dodao da će za to biti potrebna saradnja Hrvatske narodne banke (HNB) i da to nije isključiva nadležnost Hrvatske vlade.

Na pitanje novinara o mogućim tužbama banaka, premijer je izjavio kako je jedina tužba koja je moguća ustavna tužba, te da druge nijesu moguće.

"Tužbe banaka prema građanima dužnicima temeljem ovoga zakona nijesu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane. Dali smo godinu dana predaha, dali smo rješenje, HNB će voditi glavnu riječ", rekao je hrvatski premijer.

Milanović je utvrdio da je ovo što se dogodilo sa frankom prije sedam dana, nagli kursni skok, bez presedana i poručio kako u ovoj situaciji Vlada nije znala odakle da počne.

Zbog porasta kursa švajcarskog franka u protekla dva dana, oko 60.000 kreditnih dužnika u Hrvatskoj našlo se u finansijskom tjesnacu zbog kojega su od strane Udruženja "Franak" najavljivani čak i socijalni nemiri.

Predsjednik Hrvatskog udruženja banaka (HUB) Zoran Bohaček u izjavi za televiziju N1 izjavio je da je Milanović prekršio dogovor s bankama.

"Banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine", rekao je Bohaček.

Bonus video: