TRENUTNO NE VIDI RJEŠENJE, ALI SE NADA DA ĆE GA JEDNOM BITI

Vučić: Bez Rusije neće biti rješenja kosovskog problema, posavjetovaću se s Putinom

Vučić je podsjetio da je Beograd vodio pregovore sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije dok prištinska strana nije uvela takse na srpsku robu od sto odsto.
1696 pregleda 5 komentar(a)
Putin i Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO
Putin i Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je potpuno jasno da bez Rusije neće biti nikakvog rješenja kosovskog problema.

"Bez Rusije i zbog snage Rusije u Savjetu bezbjednosti UN je jasno da nikakvog rješenja neće biti bez Rusije. Prije svakog rješenja posavjetovaću se sa (ruskim) predsjednikom (Vladimirom) Putinom", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Vladimirom Putinom u Palati Srbija.

Vučić je podsjetio da je Beograd vodio pregovore sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije dok prištinska strana nije uvela takse na srpsku robu od sto odsto.

On je dodao i da ne može govoriti o rješavanju kosovskog problema, jer ga trenutno ne vidi, ali se nada da će ga jednom biti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da Rusija podržava obostrano prihvatljivo rješenje za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"Rusija je, kao i Srbija, zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbjedan. Ruski stav o Kosovu je poznat, zalažemo se za postizanje prihvatljivog rješenja na osnovu Rezolucije 1244", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Putin je rekao da "nažalost u posljednje vrijeme kosovske vlasti preduzimaju provokativne korake kojim su zategli situaciju" i dodao da je "vojska Kosova direktno kršenje rezolucije 1244" i da Rusija dijeli zabrinutost Srbije da takvi koraci vode destabilizaciji.

Na pitanje o ukuljučivanju Rusije u rješavanje pitanja Kosova, Putin je rekao da je Moskva oduvijek aktivno učestovala po tom pitanju, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali slabo i naveo je primjer formiranja Zajednice srpskih opština.

"Rezolucija Savjeta bezbjednosti 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova", dodao je Putin.

"Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rješenje", rekao je ruski predsjednik i dodao da će Rusija raditi sa partnerima da bi rješenje bilo pravedno.

Preporučujemo za Vas