Rastom švajcarskog franka pogođeno pola miliona građana Balkana

Prema nezvaničnim podacima, oko 22 hiljade klijenata u Srbiji imaju kredite u švajcarskoj valuti, što je oko 100 hiljada građana koji su na neki način pogođeni ovom krizom. Uglavnom je riječ o stambenim kreditima
116 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2015. 12:24h

Nagli rast vrijednosti švajcarskog franka prouzrokovao je tešku situaciju za stotine hiljada građana širom Evrope, ali i paniku među stanovnicima regije, koji imaju kredite u toj valuti.

Prema podacima agencije Anadolija, rastom švajcarskog franka u zemljama Balkana pogođeno je skoro pola miliona građana, prenosi Capital.ba.

Švajcarska narodna banka (SNB) ukinula je prije nekoliko dana minimalni kurs švajcarskog franka od 1,2 CHF za euro, što je izazvalo pravi potres na valutnom tržištu. Rast kursa franka izazvao je pravi šok i kod ljudi koje imaju kredit u toj valuti u Bosni i Hercegovini (BiH).

Predsjednik Udruženja korisnika kredita u švajcarskim fancima (UKK) "Švicarac", Kemal Duraković, kazao je da u BiH ima 9,8 hiljada korisnika kredita u švajcarskim francima, od čega 6,1 hiljada u Federaciji, a 3,7 hiljada u Republici Srpskoj.

On je dodao da je novonastalom situacijom pogođeno oko 50 hiljada stanovnika BiH.

Ukupan iznos kredita vezanih za švajcarski franak koji su plasirani u Federaciji BiH do kraja novembra iznosi oko 75 miliona eura.

Osim u BiH, rastom švajcarskog franka u skoro bezizlaznu situciju je dovedeno na desetine hiljada porodica u Srbiji. Prema nezvaničnim podacima, oko 22 hiljade klijenata u Srbiji imaju kredite u švajcarskoj valuti, što je oko 100 hiljada građana koji su na neki način pogođeni ovom krizom. Uglavnom je riječ o stambenim kreditima.

Posljednji podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da je svaki treći odobreni stambeni kredit u Srbiji indeksiran u švajcarskim francima, a ukupan iznos dugovanja građana u toj valuti iznosi blizu milijardu CHF.

Snažan rast kursa švajcarskog franka u odnosu na euro izazvao je paniku i u Hrvatskoj, jer su mnogim građanima koji imaju zaduženja u toj valuti porasle kreditne rate, dok u drugim zemljama regije situacija nije tako ozbiljna.

Prema procjenama Udruženja "Franak", u Hrvatskoj ima oko 60 hiljada kredita u švajcarskim francima, što znači da jačanje te valute utiče na živote otprilike 200 do 300 hiljada građana.

Više od 92 odsto kredita vezanih uz švajcarski franak odnosi se na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Zbog teške situacija u kojoj su se iznenada našli građani zemalja regiona koji su podigli kredite vezane za švajcarski franak pokušaće prvo da sa nadležnim institucijama pronađu rješenje za novonastalu krizu, upozoravajući da su spremni čak i na proteste i štrajk glađu.

UKK "Švicarac" u BiH će, kako su kazali njegovi predstavnici, pokušati da u saradnji s institucijama riješi novonastali problem, ali da postoji mogućnost i preduzimanja rigoroznih mjera uključujući izlaske na ulicu.

„Obratićemo se državnim institucijama i novoizabranim vlastima, kako bi vidjeli šta mogu uraditi. Nakon toga, zauzećemo stav na vanrednoj Skupštini UKK. Spremni smo, ako ne bude konkretnih rezultata, i na najrigoroznije mjere, izlazak na ulice, štrajk glađu i blokade“, poručili su iz UKK.

Bonus video: