Grabar Kitarović: Pozvaću Nikolića na inauguraciju

Upitana koja je njena poruka predsjedniku Srbije odgovorila je: " Nadam se da ću Nikolića vidjeti u Zagrebu"
9 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.01.2015. 08:16h

Novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitanović izjavila je danas da će poslati pozivnicu predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na svečanu inauguraciju u Zagrebu. "Biće to dobra prilika za rješavanje otvorenih pitanja između naše dvije zemje", rekla je Grabar Kitarović novinarima u Briselu nakon što je danas u sjedištu NATO formalno podnijela ostavku na svoj raniji posao u Generanom skretarijatu te organizacije. Ona je dodala da će na svečanost pozvati i predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu, s obzirom da je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova. Ona je neposredno nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj prošle nedjelje ustalasala srpsku javnost u time što je Vojvodinu uvrstila u spisak država koje se graniče sa Hrvatskom. Predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je taj gest kao "namjerni lapsus", ali je rekao da neće tražiti formalno izvinjenje. Hrvatska predsjednica je rekla novinarima da neće blokirati Srbiju, kao ni ostale zemlje kandidate sa Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da će insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma i rješavanju bilateralnih sporova. Grabar Kitarović, koja pripada Hrvatskoj demokratskoj zajednici, je najavila da će sarađivati sa vladom socijaldemokrate Zorana Milanovića i da namjerava da aktivno učestvuje na sjednicama hrvatske vlade. Grabar Kitarović izjavila je ranije da svesrdno želi Srbiji da krene putem članstva u Evropskoj uniji, a predsjedniku Tomislavu Nikoliću poručuje da se nada da će ga vidjeti u Zagrebu.

Tomislav NIkolić

U ekskluzivnom izdanju emisije "Intervju 20" BHT1 predsjednica najmlađe članice Evropske unije iznela je i mišljenje da bi Srbija trebalo da napravi korak i prizna Kosovo.

"To bi trebalo da učini. Jednostavno je realnost da je Kosovo samostalno i mislim da su u Srbiji svjesni da Kosovo više neće biti dio Srbije", smatra Grabar Kitarović. Upitana koja je njena poruka predsjedniku Srbije odgovorila je: " Nadam se da ću Nikolića vidjeti u Zagrebu".

Bonus video: