Predsjednik Federacije BiH otužen zbog pomilovanja

Budimir i još pet osobai su optuženi za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, primanja i davanja poklona ili drugih oblika koristi i protivzakonito posredovanje
2 komentar(a)
Živko Budimir, Foto: Beta/AP
Živko Budimir, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.01.2015. 13:50h

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još pet osoba.

Oni su optuženi za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, primanja i davanja poklona ili drugih oblika koristi i protivzakonito posredovanje.

Budimir se tereti da je drugim optuženima zloupotrijebio položaj i ovlašćenja predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, kao i brisanja iz kaznene evidencije osoba koje su osuđene na različite zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, kao i ljudi čije je puštanje iz zatvora ugrozilo sigurnosti građana.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo najavilo je da će u ovom predmetu saslušati 58 svjedoka i predstaviti oko 400 materijalnih dokaza.

Ovaj predmet je prvobitno vodilo Tužilaštvo BiH, poslije čega je predmet prebačen na kantonalni nivo.

Bonus video: