Šešelj: Ja se svojom voljom sigurno neću vraćati u Hag

Šešelj je dodao da je zahtjev Tužilaštva tribunala iskoristio da podnese zahtjev za kažnjavanje tužioca Šerža Bramerca, zbog toga što je, kako je naveo, instrumentalizovan
153 pregleda 5 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2015. 14:14h

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj kazao je da ga ne zanima odluka Haškog tribunala da mu ne uskrati privremenu slobodu i ponovio da se dobrovoljno neće vratiti.

"Mene to ne zanima. Ja se svojom voljom sigurno neću vraćati", kazao je Šešelj agenciji Beta.

Međunarodni sud za ratne zločine u Jugoislaviji saopštio je 13. januara da je raspravno vijeće tog suda odbilo zahtjev tužilaštva da vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode.

Šešelj je dodao da je zahtjev Tužilaštva tribunala iskoristio da podnese zahtjev za kažnjavanje tužioca Šerža Bramerca, zbog toga što je, kako je naveo, instrumentalizovan.

Šešelj je dodao da nakon što se Raspravno vijeće se proglasilo nenadležnim za taj zahtjev ne očekuje da se išta dogodi po tom pitanju.

Raspravno vijeće navelo je da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica kojih nema.

Sudija Madaje Nijang, novoimenovani sudija, usprotivio se odluci većine.

Šešelj je, odlukom raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 1. decembra da raspravno vijeće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji jer je "svojim ponašanjem u Srbiji 'potkopao' duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga" donijelo raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetij

Bonus video: