EU: Političko uplitanje u medije aktuelno na Zapadnom Balkanu

"Unaprjeđenje situacije bez sumnje nadilazi prosto transponovanje pravila EU: ono zahtjeva kulturnu i promjenu ponašanja u sferi politike, pravosuđa i medija", navela je Delegacija na svom sajtu
0 komentar(a)
Novinar, Foto: Shutterstock
Novinar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2015. 11:48h

Političko uplitanje u medije i različiti vidovi zlostavljanja, poput nasilja nad novinarima i dalje su aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu, a unaprjeđenje situacije zahtijeva kulturnu i promjenu ponašanja u politici, pravosuđu i medijima, saopštila je danas Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji.

"Političko uplitanje u medije, ekonomski problemi poput medijske koncentracije, različiti vidovi zlostavljanja, uključujući nasilje nad novinarima, ostaju aktuelne teme u društvima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Unaprjeđenje situacije bez sumnje nadilazi prosto transponovanje pravila EU: ono zahtjeva kulturnu i promjenu ponašanja u sferi politike, pravosuđa i medija", navela je Delegacija na svom sajtu.

Kako su podsjetili iz Delegacije, nijedna zemlja ne može postati dio EU ukoliko nije u stanju da garantuje slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo. "EU od vlasti očekuje da obezbijede okruženje koje će pogodovati slobodi izražavanja i medija. Kritika medija je od presudnog značaja za ostvarivanje realne odgovornosti izabranih vlada; vlade bi, s druge strane, trebalo da spremno dočekaju kritiku i da je istraže na transparentan način", saopštila je Delegacija. Kako je navedeno, EU proces obezbijeđivanja slobode izražavanja i medija podržava pružanjem pravne pomoći i smjernica za izradu medijskih propisa, kao i pružanjem pomoći kroz novčane grantove koji se dodejljuju "nezavisnim i nevladinim organizacijama na bazi konkursa". Kako su objasnili, EU ni na koji način ne utiče na uređivačku politiku korisnika grantova, a među kojima je i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN), čiji projekat nastoji da "ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije". Delegacija je napomenula i da stavovi izraženi u bilo kojoj medijskoj produkciji koju finansira EU ne odražavaju stavove EU ili njene delegacije, a svaki članak bi trebalo da nosi izjavu odricanja od odgovornosti.

Bonus video: