Hrvatska: Ustavni sud ukinuo presudu Glavašu za ratne zločine

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Branimir Glavaš pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu je potvrdilo i pravosuđe u BiH
1 komentar(a)
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.01.2015. 16:35h

Ustavni sud Hrvatske danas je ukinuo osuđujuću presudu Vrhovnog suda Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, objavljeno je u Zagrebu.

Sud je naložio Vrhovnom sudu ponavljanje postupka kojim je potvrđena osuđujuća presudu zagrebačkog županijskog suda, a Glavašu izrečena osmogodišnja zatvorska kazna koju već godinama služi u BiH. Ukinuta je presuda i ostalim suosuđenima u tom slučaju, objavio je Ustavni sud u obrazloženju koje prenosi T-portal.

Glavašev pravni tim ustavnu tužbu podnio je prije više od četiri godine.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Branimir Glavaš pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu je potvrdilo i pravosuđe u BiH. On u BiH služi zatvorsku kaznu budući da je u maju 2009, uoči izricanja presude u Hrvatskoj, pobjegao u susjednu državu čije državljanstvo takođe ima. Do sada je odležao tri petine zatvorske kazne.

Glavaš je osuđen u slučaju poznatijem kao "selotejp" zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS ) naredio hapšenje, mučenje i ubistva sedam srpskih civila. Ubijeni su bačeni u

Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalijepljenom preko usta.

U drugom slučaju poznatijem kao "garaža" osuđen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

Bonus video: