Hrvatska: Predsjedničke izbore odlučila dijaspora, je li HDZ-u oproštena "sanaderizacija"

Večernji list ocjenjuje da Hrvatska iz predsjedničkih izbora izlazi kao podijeljena zemlja, te da će sada, zbog činjenice da Vladu vodi koalicija lijevog centra, uslijediti oštri sukobi ljevice i desnice sve do parlamentranih izbora krajem ove godine
3 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2015. 11:38h

Hrvatska je u nedjelju dobila prvu predsjednicu u istoriji, ali u veoma neizvjesnoj utakmici koja svjedoči o dubokoj podijeljenosti zemlje, ocjenjuje danas hrvatska štampa.

Mediji ističu da su prevagu u tijesnoj borbi kandidatkinje opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindi Grabar Kitarović u odnosu na dosadašnjeg šefa države, socijaldemokratu Iva Josipovića, donijeli, prije svega, glasovi dijaspore.

Kandidatkinja HDZ-a pobijedila je Josipovića s tek nešto više od 32.000 glasova prednosti. Od oko 37.000 glasača u inostranstvu, njih 33.700 glasalo je za Grabar Kitarović, najviše u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Večernji list ocjenjuje da Hrvatska iz predsjedničkih izbora izlazi kao podijeljena zemlja, te da će sada, zbog činjenice da Vladu vodi koalicija lijevog centra, uslijediti oštri sukobi ljevice i desnice sve do parlamentranih izbora krajem ove godine.

"Ako predsjednički izbori budu lakmus-papir za parlamentarne, onda se može reći da je HDZ oproštena sva Sanaderova ostavština i da ojačan tom činjenicom (šef stranke) Tomislav Karamarko može snažno krenuti u kampanju za parlamentarne izbore", ocjenjuje zagrebački dnevnik.

Jutarnji list ističe da je neočekivano visoka izlaznost (59,06 odsto) pokazala da su građani jako dobro razumjeli važnost trenutka, te da je rekordan odziv rezultat visoke mobilizacije oba politička tabora - HDZ i SDP.

Josipović, foto: Betaphoto

"Nikad se još nije dogodilo da ishod hrvatskih izbora odluče glasovi iz takozvane ili stvarne dijaspore. Hrvatska je tako praktično pretvorena u zemlju ograničenog suvereniteta", ocenjuje u komentaru Jutarnji list.

U tekstu se takođe ocjenjuje da Grabar Kitarović pobjedu duguje prije svega HDZ, ali da bez njene umjerene, nekonfliktne retorike HDZ ne bi mogla da ostvari pobjedu.

List, međutim, ističe da je promjena na mjestu šefa države rezultat prije svega silnog nezadovljstva aktuelnom vlašću, prvenstveno nesposobnom vladom Zorana Milanovića, ali i nedovoljno energično odrađenih pet godina mandata dosadašnjeg predsjednika.

"Ivo Josipović izgubio je izbore, kroz koje je mislio da će se samo prošetati", zaključuje list.

Mediji takođe ističu veliki broj nevažećih listića, njih više od 60.000.

Na osnovu obrađenih 99,98 odsto glasova, Kolinda Grabar Kitarović osvojila je 50,74 odsto (1.114.865) glasova, a Ivo Josipović 49,26 odsto (1.082.430). Pravo glasa imalo je 3,8 miliona birača.

Galerija

Bonus video: