Nacionalna geografija istražuje pad makedonskog aviona i smrt Trajkovskog

"Nacionalna geografija", kako prenose mediji, planira da napravi rekonstrukciju leta i pada aviona u kome je poginuo tadašnji makedonski predsjednik
0 komentar(a)
boris trajkovski, Foto: Savo Prelević
boris trajkovski, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.01.2015. 13:22h

Televizijska mreža "Nacionalna geografija" zainteresovana je za snimanje emisije o avionskoj nesreći u kojoj je 2004. kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, zbog čega su već kontaktirani članovi komisije koja je na zahtjev makedonske vlade istraživala uzrok pada vladinog "king-era".

Kako navode mediji u Skoplju, tu je informaciju potvrdio i predsjednik Komisije za istragu uzroka nesreće Omer Kulić koji je poslije dvogodišnjeg istraživanja krajem 2014. predao najnoviji izvještaj makedonskom ministarstvu za saobraćaj i veze.

"Nacionalna geografija", kako prenose mediji, planira da napravi rekonstrukciju leta i pada aviona u kome je poginuo tadašnji makedonski predsjednik, kao dio emisije koja istražuje avionske nesreće.

Boris Trajkovski, drugi predsjednik Makedonije od proglašenja njene nezavisnosti, poginuo je 26. februara 2004. kada se vladin avion kojim je putovao na jednu međunarodnu konferenciju srušio kod sela Husovići nedaleko od Mostara.

Prema najnovijem izvještaju makedonske komisije za ispitivanje uzroka nesreće vladin avion "king-er" se srušio "zbog sedam sistemskih grešaka koje su napravili piloti".

Avion makedonske vlade je nađen 25 sati poslije pada. Izvještaj o nesreći je potvrdio da je svih osam putnika i članova posade poginulo na licu mjesta a isključena je mogućnost terorističkog napada jer nisu pronađeni tragovi eksploziva u avionu.

"Avionske nesreće", jedna od najgledanijih emisija na kanalu "Nacionalne geografije", na slikovit način i uz opsežne analize traga za odgovorima šta je izazvalo određenu avionsku nesreću.

Bonus video: