Hakeri ukrali bitkoine u vrijednosti od pet miliona dolara

Bitstamp je neko vrijeme bio najveća berza bitkoina na svijetu a u posljednjih mjesec dana, s tržišnim udjelom od oko šest odsto, zauzima treće mjesto
74 pregleda 0 komentar(a)
Bitkoin, Foto: Shutterstock
Bitkoin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.01.2015. 11:34h

Na slovenačkoj berzi bitkoina, Bitstamp, dogodio se hakerski upad i tom prilikom je ukradeno bitkoina u vrijednosti od pet miliona dolara.

Berza je zatvorena kao mjera opreza, a incident još nije istražen, piše list Finance, a prenosi portal Seebiz.

Iz Bitstampa nisu objasnili bilo kakve detalje o nemilom događaju, dodajući samo da imaju više nego dovoljno rezervi da pokriju izgubljeni novac.

Bitstamp je nastao u Kranju 2011. godine, a kasnije su osnivači, Nejc Kodrić i Damijan Merlak, sjedište preselili u London.

Poslije sloma japanske berze Mt Goks (Mt Gox) početkom prošle godine, Bitstamp je neko vrijeme bio najveća berza bitkoina na svijetu a u posljednjih mjesec dana, s tržišnim udjelom od oko šest odsto, zauzima treće mjesto.

Isti izvor podsjeća da je virtuelna valuta, bitkoin, bila na vrhuncu u decembru 2012. godine, kada se vrijednost jednog bitkoina popela na više od 1.100 dolara.

Uslijedio je nagli pad i propast nekih berzi, uključujući i najveću berzu Mt Goks, koja je proglasila stečaj u aprilu prošle godine.

Danas bitkoin vrijedi oko 270 dolara.

Bonus video: