Sloveniju čekaju brojni izazovi, od Ukrajine i Rusije, preko ISIL-a do susjeda

Kao jedan od glavnih izazova Cerar je naveo ukrajinsku krizu istakavši da Slovenija izgrađuje prijateljske odnose sa Rusijom, ali i da se "prijateljstvo ne može bazirati na pravljenju nevještim"
1 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Beta-AP
Miro Cerar, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.01.2015. 15:00h

Slovenački premijer Miro Cerar otvorio je danas na Brdu kod Kranja savjetovanje slovenačkih diplomata, ocijenivši da slovenačku diplomatiju u narednom periodu očekuju brojni izazovi.

Kao jedan od glavnih izazova Cerar je naveo ukrajinsku krizu istakavši da Slovenija izgrađuje prijateljske odnose sa Rusijom, ali i da se "prijateljstvo ne može bazirati na pravljenju nevještim".

Ruska podrška separatistima na istoku Ukrajine ugrožava temelje mira i bezbjednosti u Evropi i u svijetu i takve aktvnosti ne smiju ostati, da se na njih ne reaguje, dodao je Cerar.

Slovenačku diplomatiju prema njegovim riječima u narednom periodu čekaju i drugi izazovi, od situacije na Bliskom istoku, jačanja islamskog nacionalizma pojavom Islamske države, do odnosa sa susjedima, a prije svega sa Hrvatskom sa kojom se zaključuje proces međunarodne arbitraže o granici.

Cerar je u obraćanju šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništva Slovenije u inostranstvu na prvo mjesto stavio vjerodostojnost diplomatije rekavši da se "vjerodostojnost države najprije uspostavlja kod kuće" ispunjavanjem preuzetih obaveza i držanjem zadate riječi.

Premijer je još rekao da će vlada nastaviti privatizaciju na koju se država formalno-pravno obavezala u prošlosti, kao i da je neophodno u državi podići na viši nivo političku kulturu.

Ekonomska diplomatija, prema njegovim riječima, mora biti "dinamična i pragmatična" uz poštovanje principijelne spoljne politike.

Bonus video: