Svjedokinja u procesu protiv Miloševića: "Živim bijedan dvostruki život"

Iako je identitet B129 bio zaštićen, greškom tehničara pušten je snimak njenog pravog glasa zbog čega je, kako navodi britanski list, došlo do pokušaja da je neko pregazi na ulicama Beograda
12 komentar(a)
Britanija, policija, Foto: Shutterstock
Britanija, policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2015. 09:20h

Jedna od ključnih svjedokinja tužilaštva u procesu protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića namjerava da tuži britansku policiju pošto je, nakon što je ubačena u program zaštite svjedoka, njen život, kako je kazala, postao neizdržljiv, objavila je danas britanska štampa.

U pitanju je bivša advokatica iz Srbije koja sada radi u robnoj kući "Marks & Spencer" na sjeveru Engleske, živi u skromnom stanu sa 100 funti nedjeljno pomoći.

Deceniju pošto je svjedočila u procesu protiv Miloševića, ona želi da proda svoj stan u Beogradu i novac iskoristi za tužbu protiv Metropolitan policije i Haškog tribunala jer je program zaštite svjedoka, kako je rekla za "Tajms", učinio da vodi "bijedan dvostruki život".

Kako je kazala, njen cio bivši život je izbrisan i da bi krenula u proces tužbe mora najprije da povrati svoj nekadašnji identitet, kada je bila ključni saradnik Željka Ražnatovića Arkana, koji je napustila poslije neuspjelog atentata na nju 2003. godine, nakon što je svjedočila u Hagu.

"Ne razmišljam o riziku jer želim da jasno i glasno kažem - žrtve i svjedoci treba da budu zaštićeni. Anonomnost mene čini kriminalcem, a ne njih", rekla je ona, koja je u Tribunalu svjedočila pod šifrom "B129" o vezama Miloševića i Arkana, prenio je "Dejli mejl".

Iako je identitet B129 bio zaštićen, greškom tehničara pušten je snimak njenog pravog glasa zbog čega je, kako navodi britanski list, došlo do pokušaja da je neko pregazi na ulicama Beograda.

Poslije toga, prema navodima "Tajmsa", B129 i njen muž su ubačeni u program zaštite svjedoka, koji je organizovao Haški tribunal, uz asistenciju britanske policije.

Njihovi nekadašnji identiteti su izbrisani, kao i sve njihove prethodne stručne kvalifikacije.

"Moj suprug je ponovo morao da polaže vozački ispit, ja nisam mogla da radim. Još uvijek pokušavam da položim ispite za advokata", rekla je B129 za "Tajms".

Par je ubrzo našao posao i podigao porodicu pod novim imenima u Britaniji.

Ona je novinaru "Tajmsa" Džonu Simpsonu rekla da su je 2010. godine Tribunal i britanska policija "uznemiravali prijetnjama" da će poslati sudski poziv i da bi čak mogla da bude pritvorena kako bi ponovo svjedočila, ovog puta protiv dvojice srpskih zvaničnika, koji su kasnije oslobođeni.

B129 tvrdi da je prepuštena "dvostrukom životu" - jedan vodi dok je u kući, a potpuno drugačiji kada izađe napolje.

"Tajms" navodi da je razočarana što u holivudskim filmovima, u okviru američkog programa zaštite, svedoci dobijaju kuću i kola.

B129 nije osudila Arkana i demantovala je da je njegova jedinica odgovorna za etničko čišćenje, tvrdeći da su to bile specijalne snage čiji cilj nije bio da napadaju civile.

"Ne branim nijednu stranu. Rat je poslednje i najgore rešenje", rekla je B129, koja je, prema navodima "Tajmsa", prisustvovala venčanju Željka Ražnatovića i pevačice Svetlane Veličković.

Bonus video: