Građani Srbije više vole Rusiju, ali bi da im djeca žive u EU

Svaki četvrti građanin Srbije (23 odsto) ne bi volio da mu dijete živi u Rusiji, dok bi se za EU opredijelilo 70 odsto njih
12 komentar(a)
Evropska unija, Srbija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Srbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2015. 09:36h

Građani Srbije imaju znatno pozitivniji stav o Rusiji nego o Evropskoj Uniji (EU), ali bi ipak više voljeli da im djeca žive u EU, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje koje je za agenciju Beta sproveo Ipsos Stratedžik marketing (Ipsos Strategic Marketing).

Pozitivan stav prema Evropskoj uniji ima trećina građana (32 odsto), a negativan 40 odsto ispitanika, dok prema Rusiji pozitivan stav ima 52 odsto, a negativan 17 odsto građana, pokazalo je istraživanje sprovedeno u novembru nad 1.000 ispitanika.

Međutim, ni svaki četvrti građanin (23 odsto) ne bi volio da mu dijete živi u Rusiji, dok bi se za EU opredijelilo 70 odsto njih.

U Stratedžik marketingu ovo povezuju s koristima koje građani očekuju od pristupanja EU, budući da preovladava stav da bi to pozitivno uticalo na infrastrukturu, zatitu ljudskih i manjinskih prava, zdravstvo, stopu zaposlenosti i druge značajne aspekte društva.

Istraživanje sprovedeno u okviru Argus projekta uz podrku EU pokazalo je da bi 54 odsto građana Srbije na referendumu podržalo pristupanje EU.

Bonus video: