Novi protest u Beogradu: "Reci 'ne' čiki sa sendvičima"

"Dosta nam je vrhovnih komandanata, ne zanima nas koliko nam predsjednik spava", kazao je glumac Branislav Trifunović
5063 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Betaphoto
Sa protesta, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 19.01.2019. 19:18h

U Beogradu je održan protest "Jedan od pet miliona". Počeo je ispred Filozofskog fakulteta, a potom su okupljeni krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Okupljanje građana je počelo oko 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, prenosi RTS.

Obratio se glumac Branislav Trifunović koji je poručio da okupljeni ne smiju da sumnjaju da protest ne može da uspije.

"Jedina želja nam je da ovo zlo ovdje i ovaj sistem promijenimo. Jedna od najljepših vijesti koje smo dobili je da je 105 nastavnika i profesora Filozofskog fakulteta poslalo podršku, ovaj građanski protest će postati lavina koju niko neće moći da zaustavi", naglasio je Trifunović.

Pročitao je i pismo u kom je istaknuto da građane ne žele vlast nego servis građana i upravu.

"Dosta nam je vrhovnih komandanata, ne zanima nas koliko nam predsjednik spava. Želimo normalne ljude koji će raditi ono za šta ih plaćamo", istakao je Trifunović.

Nakon Trifunovića, obratio se i glumac Nikola Kojo koji je predsjedniku Aleksandru Vučiću poručio da se "zaigrao" i da je "zapušio protok energije, ljubavi i radosti".

"Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si atak na kapital, resurse ovog naroda. Koristio si naš nedostatak hrabrosti da se odupremo toj hajdučiji", rekao je Kojo.

Od okupljenih je zatražio da RTS ne gađaju jajima, na šta je ranije tokom dana pozivano na društvenim mrežama, jer je to, kaže, javni servis svih građana.

Takođe, i Trifunović je pozvao da se Radio-televizija Srbije ne gađa niti jajima, niti bilo kojim sredstvima jer će se to, kaže, čistiti od novca građana.

Najavio je da će se učesnici protesta tokom šetnje zaustaviti ispred RTS-a kako bi, kaže, provjerili da li su u zgradi direktor i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa.

Okupljeni su zatim krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Oni nose transparente na kojima, između ostalih, piše "Reci ne čiki sa sendivičima", "Pričaju nam da je bolje a u Pošti nikad gore", "Probudi se, ustani Srbijo".

Protest je inicijalno organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Ranije su upućena tri zahtjeva Vladi i predsjedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Bonus video: