ZBRINJAVAJUĆI PODACI

RS: Na crno radi i do 80 hiljada radnika

Tako je "ne samo u privatnim preduzećima, već i u javnim ustanovama i javnim preduzećima", ukazala je Ranka Mišić
0 komentar(a)
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2014. 10:48h

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je sinoć da između 60 i 80 hiljada radnika u RS radi "na crno".

Ona je rekla i da u vladinom mjerama ekonomske politike nema rješenja za oko 80 hiljada radnika kojima se neredovno isplaćuju plate i doprinosi.

Tako je "ne samo u privatnim preduzećima, već i u javnim ustanovama i javnim preduzećima", ukazala je Ranka Mišić u govoru u Skupštini gdje se razmatraju mjere ekonomske politike za 2015.godinu.

Predsjednica Saveza sindikata je upozorila da Vlada mora da "podvuče crtu" i riješi ta pitanja jer fondovi RS gube oko 237 miliona maraka koje "ostanu u džepovima onih koji ne isplaćuju zarade radnicima i ne uplaćuju doprinose".

Ona je podršku Saveza sindikata RS predloženim mjerama ekonomske politike uslovila prihvatanjem amandmana koji su uložili sindikalci.

Mišić je poručila da novi Zakon o radu, čije usvajanje traži Međunarodni monetarni fomd (MMF), neće dobiti podršku sindikata, ustvrdivši da je sadašnji zakon usklađen s evropskim standardima.

Na kraju izlaganja, ona je rekla da oko 11 hiljada radnika čeka na socijalno zbrinjavanje, navodeći da to zahtjeva veća sredstva iz budžeta.

Skupština RS na posebnoj sjednici razmatra ekonomsku politiku i Budžet RS za 2015. godinu.

Predloženi budžet iznosi dvije milijarde i 33 miliona maraka, što je za 123 miliona maraka, odnosno 5,7 posto, manje od budžeta za 2014. godinu.