Izborna tišina u Hrvatskoj, Josipović favorit

Sva četiri kandidata za predsjednika Hrvatske su tokom sučeljavanja u kampanji isticali da bi, dobiju li izbore, odmah organizovali razgovor s premijerom Milanovićem oko stanja u privredi, kako bi njemu i vladi iznijeli svoje predloge za izlazak iz krize
1 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta/AP
Ivo Josipović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.12.2014. 09:08h

U Hrvatskoj je danas na snazi izborna tišina uoči predsjedničkih izbora koji će u toj državi biti održani sjutra.

Nakon poitički burne godine, 3,8 miliona birača biraće predsjednika čiji je mandat pet godina, a ta funkcija se, prema hrvatskom Ustavu, ne može obavljati više od dva puta uzastopno.

Kandidati za predsjednika su aktuelni predsednik i kandidat Socijaldemokrtatske partije, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović ispred Hrvatske demokratske zajednice, Milan Kujundžić, iz Saveza za Hrvatsku i Ivan Vilibor Sinčić, kandidat Živog zida.

U predsjedničku trku krenuli su i prije zvaničnog znaka za start, iznoseći hrvatskoj javnosti predloge kako dalje u osvajanju „boljeg sjutra“, očekuju da baš oni budu izabrani, a ukoliko se to ne dogodi u prvom krugu, drugi izborni krug će biti održan 11. januara, prenosi Tanjug.

Josipović, pravnik i kompozitor, koji je na prethodnim izborima u drugom krugu pobijedio Milana Bandića, u kampanju za novi mandat na Pantovčaku krenuo je pod geslom „To je pravi put“, s predlogom ustavnih promjena, novog društvenog ugovora uobličenog u novom Ustavu Druge Republike, kao preduslova sprovođenju reformi neophodnih za oporavak države.

Kandidat, koji je glavni favorit, naglašava da do privrednog oporavka teško može da se dođe bez strukturnih reformi kroz reforme upravljanja državom, njenom administracijom i upravom, zalaže se za decentralizaciju zemlje i promoviše novu energetsku ulogu i snažan potencijal Hrvatske.

Njegova suparnica u predsjedničkoj trci, kojoj pored Josipovića analitičari hrvatske političke scene daju najviše šansi na izborima, političarka i diplomata Grabar Kitarović, u nadmetanje je krenula sa sloganom „Za bolju Hrvatsku“.

U izbornom programu naglasak je stavila na rješavanje privredne situacije i ističe da je glavni razlog njene kandidature teško privredno, socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj.

U svojim nastupima upozorava da je zemlja u dubokoj krizi jer ima „neefikasnu i nesposobnu vladu“, kritikujući aktuelnog predsjednika da u svom mandatu „nije učinio ništa da se u Hrvatskoj danas živi bolje“.

Za razliku od Josipovića, ona smatra da Hrvatskoj nijesu potrebni novi temelji, ni novi Ustav, ni takozvana Druga Republika, jer su, kaže, temelji Hrvatske čvrsti i neuništivi, ukorijenjeni u Domovinskom ratu.

Kujundžić, ljekar, čiji je životni moto „rad, rad i samo rad“, predsjednički je kandidat Saveza za Hrvatsku, poručuje da želi ljudima da vrati nadu.

„Moramo hrvatskom čovjeku vratiti dostojanstvo, ugasiti beznađe, vratiti nadu i ponos“, poručio je on, naglasivši da su za to potrebni drugi ljudi, a ne „oni kojima su se s kolijevkom prostirali crveni tepisi“.

Četvrti kandidat u predsjedničkoj trci, dugogodišnji građanski aktivista Sinčić, na izbore izlazi jer želi da upozori na problem nemogućnosti podmirivanja dugova i neotplativosti kredita u postojećem sistemu.

Predsjednički kandidat Živog zida je tokom četiri godine aktivizma i političkog rada bio organizator mnogih akcija i inicijativa usmjerenih protiv političkih elita.

Sva četiri kandidata za predsjednika Hrvatske su tokom sučeljavanja u kampanji isticali da bi, dobiju li izbore, odmah organizovali razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem oko stanja u hrvatskoj privredi, kako bi njemu i vladi iznijeli svoje predloge za izlazak iz krize.

Bonus video: