PROŠLO 24 GODINE

U Sloveniji slave Dan samostalnosti

Na državnoj proslavi je premijer Miro Cerar ocijenio da Slovenija ima državu, ali i da je kriza upozorila da je mora još jednom zaslužiti na način da se odupre vlastitim slabostima kao što su pohlepa, neznanje i nepoštovanje
57 pregleda 1 komentar(a)
Slovenija protest, Foto: BETAPHOTO
Slovenija protest, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 26.12.2014. 10:54h

Na današnji dan prije 24 godine slovenačka skupština je objavila rezultate plebiscita o otcjepljenju od Jugoslavije zbog čega se 26. decembar slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva.

Centralna državna proslava i svečana sjednica parlamenta su održani još u utorak, a proslave će se odvijati i danas u cijeloj državi.

Na državnoj proslavi je premijer Miro Cerar ocijenio da Slovenija ima državu, ali i da je kriza upozorila da je mora još jednom zaslužiti na način da se odupre vlastitim slabostima kao što su pohlepa, neznanje i nepoštovanje.

Na svečanoj sjednici parlamenta je predsjednik Milan Brglez pored ostalog rekao da je Slovenija u posljednje 24 godine postigla mnogo, a sada se čini da ne zna više tačno kako da se izvuče iz trenutnih prilika.

Povodom godišnjice samostalnosti ljubljanski nadbiskup Stane Zore održao je misu za domovinu na kojoj je rekao da je radost iz vremena osamostaljivanja nestala i pozvao na drugačiji odnos prema državi i domovini.

Preporučujemo za Vas