KULTURNO DOBRO

Titov "Galeb" se izdaje na 30 godina

Prema studiji opravdanosti davanja koncesije, koncesionar na Galebu treba da osigura muzejski prostor površine 507,10 kvadratnih metara, rekreacioni centar, hostelski i hotelski smještaj, restoran, kongresni centar i bar, prenosi "Slobodna Dalmacija"
4 komentar(a)
brod Galeb, Foto: Screenshot (YouTube)
brod Galeb, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.12.2014. 20:35h

Riječka Gradska uprava raspisala je konkurs za 30-godišnju koncesiju za ekonomsko korišćenje nekadašnjeg Titovog broda "Galeb", koji je sada zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

U saopštenju Gradske uprave navedeno je da procijenjena vrijednost koncesije za 30 godina iznosi 10,3 miliona eura, a prema studiji opravdanosti davanja koncesije, koncesionar na Galebu treba da osigura muzejski prostor površine 507,10 kvadratnih metara, rekreacioni centar, hostelski i hotelski smještaj, restoran, kongresni centar i bar, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Predviđeno je, takođe, da koncesionar treba da o svom trošku objavi sve radove na uređenju broda i privođenju namjeni ekonomskog korišćenja, bez mogućnosti povratka uloženog novca.

Uz to, radovi moraju da budu u skladu s uslovima i uz suglasnost Konzervatorskog odjeljenja u Rijeci Ministarstva kulture Republike Hrvatske, dok projekat uređenja treba dati na odobrenje gradu Rijeci.

Brod će biti na vezu na Riječkom molu, konkurs je otvoren do 24. marta 2015. godine, a kriterijum za izbor biće najpovoljnija ponuda. Brod Galeb, na osnovu rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 30. oktobra 2006. godine, pripada kulturnom dobru, pa je od 2011. godine pod trajnom zaštitom, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Preporučujemo za Vas