BiH: Predstavljen izvještaj o pogibiji Trajkovskog

FTV je u utorak objavila djelove koji potvrđuju kako nije bila riječ o atentatu ili eksploziji, kako se nagađalo, nego o nizu tehničkih i proceduralnih pogreški koje su uz loše vremenske uslove dovele do pada aviona
0 komentar(a)
boris trajkovski, Foto: Savo Prelević
boris trajkovski, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.12.2014. 20:17h

Tužilaštvo BiH utvrdiće postoji li krivična odgovornost za avionsku nesreću u kojoj je 2004. kod Mostara poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski.

Šef istražnog tima Omer Kulić predstavio je izvještaj ekspertske komisije u Sarajevu.

Na izvještaju predstavljenom glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću komisija je radila od 13. maja 2013, dakle oko godinu i po dana, a u njenom sastavu bilo je 11 eminentnih eksperata iz oblasti bezbjednosti vazdušnog saobraćaja iz BiH, Srbije i Makedonije.

Tužilaštvo BiH će formirati tim i uraditi analizu izvještaja, kao i postupaka svih osoba povezanih sa ovim događajem, te utvrditi postoje li elementi krivične odgovornosti za nesreću u kojoj je poginulo devet osoba - dva pilota i sedam predstavnika makedonskih vlasti i njihovih pratilaca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da će izvještaj biti predstavljen i nadležnim institucijama u Makedoniji, Tužilaštvo BiH će ostvariti saradnju s kolegama u Makedoniji, u cilju konačnog rasvljetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove nesreće.

Nakon što analizira dostavljeni izvještaj, Tužilaštvo BiH će donijeti odluku o daljim aktivnostima, o čemu će informisati javnost.

Izvještaj nije predstavljen javnosti, navodi agencija Hina, ali je Televizija Federacije BiH (FTV) u utorak objavila djelove koji potvrđuju kako nije bila riječ o atentatu ili eksploziji, kako se nagađalo, nego o nizu tehničkih i proceduralnih pogreški koje su uz loše vremenske uslove dovele do pada aviona.

Kulić nije ni potvrdio ni opovrgao navode FTV-a, ali je u izjavi za "Dnevni avaz" istakao da je FTV "ukrala dokument" čiji je sadržaj citirala.

"Protiv njih će biti podnijeta tužba. Samo toliko mogu reći", poručio je Kulić.

Bonus video: