Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu

Konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Bakir Izetbegović
165 pregleda 1 komentar(a)
Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2018. 15:21h

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu inaugurisani su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH, javlja agencija Anadolija.

Svečana ceremonija počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu, Milorad Dodik, koji će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajući po sistemu rotacije, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države, koju će obavljati naredne četiri godine.

Konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Bakir Izetbegović.

Prije nego što je pročitao dnevni red, Izetbegović je zahvalio članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na korektnoj saradnji u protekle četiri godine.

Kako je kazao, urađeno je mnogo dobrog, a nakon višegodišnjeg zastoja, odblokiran je evroatlantski put BiH.

"Danas smo pred dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU", rekao je Izetbegović navodeći da su usvojeni bitni strateški dokumenti

Sjednici nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branko Petrić uručio je certifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine krajem oktobra utvrdila je rezultate opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

Bonus video: