PRIREDIO DOBRODOŠLICU REMENGESU

Vučić zahvalan: Republika Palau poništila priznanje nezavisnosti Кosova

Govreći o bilateralnim odnosima sa Palauom, Vučić je rekao da je potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji stvorena osnova za razvoj saradnje u različitim oblastima
726 pregleda 2 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Republike Palau Tomasom Isangom Remengesom i zahvalio mu što je njegova zemlja odlučila da poništi priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije.

Prištinska televizija Klan Kosova je još prije tri dana objavila da je Republika Palau, ostrvska država koja se nalazi u zapadnom dijelu Pacifika povukla priznanje Kosova.

Vučić je priredio dobrodošlicu predsjedniku Remengesu ispred zgrade Generalnog sekretarijata Predsjednika Republike.

Vučić je rekao da odnose Beograda i Prištine treba rješavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava, i izrazio nadu da će biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Govreći o bilateralnim odnosima sa Palauom, Vučić je rekao da je potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i saradnji stvorena osnova za razvoj saradnje u različitim oblastima.

On je takođe predložio nekoliko konkretnih projekata vezanih za potpisane memorandume o razumijevanju u oblastima obrazovanja i naučnih istraživanja, odnosno omladine i sporta, kao i u oblasti energetike i informacionih tehnologija.

Vučić je rekao da će Srbija biti lojalan partner Palaua i najavio imenovanje nerezidentnog ambasadora u toj zemlji, kako bi se više radilo na razvoju odnosa dvije zemlje.

Predsjednik Remengeso je rekao da odnosi Srbije i Palaua treba da budu zasnovani na poštovanju, razumijevanju i saradnji, i predložio i intenzivniju saradnju u međunarodnim organizacijama, zasnovanu na zajedničkim interesima.

On je, s tim u vezi, izdvojio značaj zaštite čovjekove sredine i smanjenja negativnih posljedica klimatskih promjena.

Predsjednik Remengeso je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Srbiji, jer će se, kako je rekao, zahvaljujući tome o Srbiji više znati u Palauu i u drugim zemljama u tom regionu, navodi se u saopštenju.

Republika Palau odlučila je ranije danas da preispita svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i da do postizanja dogovora u dijalogu Beograda i Prištine suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa njegovim statusom, navodi se u noti koju je predsjednik Palaua Tomi Remenges uručio danas u Beogradu šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću.

Tomi Remenges, Ivica DačićRemenges i Dačić

U noti se navodi da "Republika Palau smatra da njena podrška rješenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredstvo EU, a ne definisanje tog statusa pre nego što se dijalog završi".

"Republika Palau je donijela odluku da razmotri svoj stav o nezavisnosti Kosova nakon opsežnog istraživanja i razgovora" i "preispituje svoj stav prema kome se Kosovo priznaje kao nezavisna država", piše u noti.

U tom smislu, Palau smatra da njegova "podrška rješenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi posredstvom EU, a ne definisanje tog statusa prije nego što se dijalog završi".

"Dijalog je od presudne važnosti i predstavlja željeni mehanizam za postizanje pravednog i održivog rješenja. Onda kada dvije strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati ono što ustanove dvije strane. U međuvremenu, suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova", dodaje se u noti koju je Remenges uručio Dačiću.

Na konferenciji za novinare, Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Palau prihvatio da iznova analizira situaciju vezano za Kosovo.

"Palau je treća pacifička zemlja, poslije Nove Gvineje i Solomonskih Ostrva, koja je odlučila da preispita odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić.

On je istakao značaj prijateljskih i partnerskih odnosa Srbije sa drugim zemljama, kao i da će oni uticati na odnose tih zemalja sa Kosovom.

Predsjednik Palaua je rekao da je njegova zemlja, nakon što je podrobnije bila upoznata sa situacijom, donijela odluku da preispita svoj stav.

"Kosovo i Srbija treba da nastave sadržajan dijalog", rekao je Tomi Remenges.

Na pitanje kako bi Palau glasao u slučaju izjašnjavanja vezano za Kosovo u UN, Remeneges je rekao da bi to bilo učinjeno "u skladu sa trenutnom situacijom".

Palau je priznao Kosovo u martu 2009. godine.

Ta ostrvska zemlja u Zapadnom Pacifiku stekla je nezavisnost 1994. od kada je u slobodnom savezu sa SAD. Palau je u decembru 2018. u Njujorku sa Srbijom potpisao protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa