Pusić: Imamo plan kako do vrha EU

Pusić je navela da je pridruživanje Hrvatskoj EU donijelo brojne pogodnosti, od ukidanja carina, što je olakšalo poslovanje i donijelo poboljšanje za mala i srednja preduzeća
0 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 14.12.2014. 20:09h

Hrvatska je posebno zainteresovana za saradnju na infrastrukturnim projektima, koji mogu da osnaže vazdušne, želfezničke i putne veze Kine i 16 zemalja učesnica.

To je uoči beogradskog samita izjavila hrvatska vicepremijerka i ministarka inostranih poslova Vesna Pusić, koja je navela da je pridruživanje Hrvatskoj EU donijelo brojne pogodnosti, od ukidanja carina, što je olakšalo poslovanje i donijelo poboljšanje za mala i srednja preduzeća.

"Zahvaljujući tome, izvoz u EU se povećao, kao i industrijska proizvodnja. Prema gotovo svim statistikama, Hrvatska se nalazi pri dnu liste članica EU, ali naš cilj u doglednoj budućnosti je da se probijemo ka vrhu i pridružimo vodećim zemljama", navela je ona.

"Ovo ćemo postići kratkoročnim mjerama - uklanjanjem administrativnih i njima sličnih prepreka za investicije kako bismo unaprijedili konkurentnost i investicionu klimu u Hrvatskoj. Dugoročne mjere leže u činjeničnoj politici, koja će zajedno sa stabilnim okruženjem za investicije, podsticanjem strateške saradnje između privrede i obrazovanja i kroz restrukturiranje javnog sektora i uprave, imati snažan uticaj na razvoj tržišta kapitala", objašnjava ona.

"Za malo više od godinu dana Hrvatska se našla na energetskoj mapi Evrope, postavljajući ciljeve koji će koristiti ne samo Hrvatskoj nego i cijelom regionu, od zemalja Zapadnog Balkana do Srednje Evrope", navodi Pusić.

Izgradnja terminala za tečni prirodni gas na Krku i potencijna nalazišta nafte i gasa u Jadranskom moru su garant ekonomskog razvoja Hrvatske i susjednih zemalja, doprinoseći stabilnosti i bezbjednosti Hrvatske, regiona i EU", navodi Pusić.

Hrvatska podržava saradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope. Mi smatramo da je ova saradnja važan dio naših ukupnih ekonomskih odnosa i vjerujemo da će biti još bolja u budućnosti, navodi ona.

Bonus video: