Hrvatska: Abortus ponovo dostupan u svim bolnicama

Ginekolog Jasenka Grujić Koračin istakla je da ljekari ne bi smjeli da se pozivaju na prigovor savjesti, jer kad se opredjeljuju za struku znaju koje su njihove obaveze
63 pregleda 0 komentar(a)
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
trudnoća, abortus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2014. 19:48h

Pomoćnik ministra zdravlja Hrvatske Dragan Korolija Marinić izjavio je da je abortus na zahtfev žena ponovo dostupan u svim hrvatskim državnim bolnicama.

Rješenje problema dostupnosti abortusa uslijedilo je tek pošto su mediji otvorili priču o tome da se u više bolnica u Hrvatskoj, među kojima i u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, uopšte ne obavljaju abortusi na zahtjev zbog toga što su se svi ginekolozi u tim javnim ustanovama pozvali na prigovor savjesti. To je naišlo na oštre osude dijela javnosti, posebno udruženja koja se bore za pravo žena na pobačaj.

Potom je i Ministarstvo zdravlja tražilo od svih bolnica u kojima se zbog prigovora savjesti ginekologa ne obavljaju abortusi na zahtjev žena da što prije omoguće ostvarivanje tog prava.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić rekao je danas na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost polova da je riješen problem u pet ustanova gdje se abortus na zahtjev nije obavljao. Tako su opšte bolnice u Našicama, Virovitici i Vinkovcima angažovale ginekologe van bolnice, bolnica Sveti Duh potpisala je ugovor o obavljanju pobačaja s drugom zagrebačkom bolnicom, dok je dio ginekologa iz Knina povukao prigovor savjesti.

Aktivistkinje udruženja za zaštitu ženskih prava upozorile su da treba dodatno regulisati institut pozivanja na prigovor savjesti, na koji se u posljednje vrijeme ljekari češće pozivaju.

"Kada se vojnik pozove na prigovor savjesti više ne može da bude vojnik već čuvar ili kuvar, pa bi to isto trebalo da vrijedi i za ginekologe, kojima je to struka", rekla je na sjednici Biserka Momčinović iz Ženske mreže.

Ginekolog Jasenka Grujić Koračin istakla je da ljekari ne bi smjeli da se pozivaju na prigovor savjesti, jer kad se opredjeljuju za struku znaju koje su njihove obaveze.

Prema dostupnim podacima, svaki drugi ginekolog u hrvatskim bolnicama uložio je prigovor savjesti, u Zagrebu je takvih dvije trećine, u Splitu 95 odsto, dok, s druge strane, u Rijeci ili Puli prigovor savjesti nije uložio ni jedan ljekar.

Prema hrvatskim propisima, abortus na zahtjev moguće je obaviti do 10. nedjelje trudnoće i to po zakonu iz 1978. godine. Od 1994. godine uvedena je mogućnost da se ljekar može pozvati na prigovor savjesti iz moralnih ili vjerskih razloga.

Bonus video: