Srbija "bacila" 30 miliona eura na Južni tok

Oko 30 miliona eura otišlo je na osnivački ulog zajedničke firme, projekte, eksproprijaciju i pripremne radove
9 komentar(a)
Južni tok, Foto: Shutterstock
Južni tok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 08:42h

Umjesto s investicijom od dvije milijarde eura i godišnjim prihodima od oko 300 miliona eura, Srbija je priču s „Južnim tokom” završila sa minusom.

Projekat izgradnje gasovoda „Južni tok”, koji je zvanična Moskva proglasila „mrtvim”, Srbiji je ostavio trošak od 30 miliona eura, piše danas “Blic”.

Oko 30 miliona eura otišlo je na osnivački ulog zajedničke firme, projekte, eksproprijaciju i pripremne radove.

Plan je bio da ruska i srpska strana u zajedničko preduzeće „Južni tok Srbija”, sa sjedištem u Švajcarskoj, unesu osnivački ulog od po 75 miliona eura. Na račun tog preduzeća, međutim, nije uplaćen sav novac.

"Mogli smo ostati bez 75 miliona eura, jer bi ovakom odlukom 'Gasproma' i taj novac otišao u nepovrat", kazao je za “Blic” pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Većeg ulaganja u „Južni tok” državu je spasao bivši ministar finansija Srbije Lazar Krstić, koji nije htio da potpiše dvije poslednje garancije za kredit „Srbijagasu”, tako da taj novac nije završio na računu zajedničke firme. Ipak, država je otkupila zemlju koju teško može da koristi za nešto drugo.

Otvoreno je i pitanje sudbine zajedničke firme „Južni tok Srbija”, u kojoj direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović kao kopredsjedavajući prima 10.000 eura mjesečno, tvrdi list. O tome zasad u preduzeće „Južni tok Srbija” ne žele da govore uz obrazloženje da još nisu dobili zvanične informacije o stopiranju projekta.

Bonus video: