Hag traži da se Šešelj vrati u pritvor, Josipović, Milanović i Kosor zadovoljni

Šarović izjavio je danas da se lider radikala Vojislav Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Hag i da o daljim potezima treba pitati Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića
71 pregleda 0 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 22:03h

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas da raspravno vijeće vrati optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji.

U podnesku tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donijelo raspravno vijeće predsjedavajućeg Žana Kloda Antonetija.

Tužilaštvo stoga zahtjeva da ta odluka bude opozvana, da Šešelju bude naloženo da se vrati u Hag i da se, potom održi rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Josipović i Milanović zadovoljni

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović izrazili su zadovoljstvo zahtjevom haškog Tužilaštva da sud razmotri odluku o puštanju Šešelja.

Josipović je za Hrvatski radio kazao da se na Šešeljevu retoriku nakon njegovog dolaska u Beograd reagovalo u Hrvatskoj, da je i sam u pismu predsjedniku Haškog suda i hrvatskoj javnosti upozorio da odluka o njegovom puštanju nije garantovala da neće uznemiravati žrtve, te da neće zazivati retoriku koja je i inspirisala ratne zločine.

"Dobro je da i Tužilaštvo sada ima probuđenu savjest i da je reagovalo", ocijenio je hrvatski predsjednik i dodao da je to i poruka onima koji bi i dalje koristili takvu retoriku, a i vlastima u Srbiji da reaguju na slične provokacije.

On je komentarisao i činjenice da je premijer Zoran Milanović otkazao posetu Beogradu, riječima da "izgleda, u Beogradu nijesu razumjeli koja je potencijalna opasnost od duha iz boce koji se javlja".

Hrvatski predsjednik je zaključio da je, bez sumnje, primarni krivac za cijelu situaciju Haški sud, ali smatra da, kada je već došlo do huškačke retorike, tada je i Srbija trebala da napravi, kako je rekao, jednu distancu i, na kraju krajeva, da pita ima li mjesta primjeni nekih zakonskih odredbi koje se odnose na huškanje.

"Dobro je da je premijer Milanović otkazao posjetu, poslao je time i dodatnu poruku, ali sam siguran da u jednom kontinuitetu politika dobrosusjedstva treba i hoće da pobijedi, naglasio je Josipović.

I hrvatski premijer Zoran Milanović zadovoljan je zbog poteza haškog Tužilaštva i očekuje da srpske vlasti ispoštuju svoje obaveze i vrate Šešelja u pritvor.

On je naveo da je "njegova želja sve vrijeme bila da se Beograd jednostavno distancira od govora mržnje, koji je Šešelj neprekidno širio od kada je pušten na privremenu slobodu".

"Nije bilo potrebno ovo pokazivanje nepostojećih mišića", oijcenio je Milanović u izjavi novinarima, tokom posjete BiH.

Kosor: Slučaj Šešelj dokaz da je EU dobra za Hrvatsku

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je večeras da se na slučaju haškog optuženika Vojislava Šešelja vidi da je dobro što je Hrvatska ušla u Evropsku uniju.

"Kao ravnopravna zemlja evropskih država i naroda utičemo na odluke, pa će tako i na evropskom putu Srbije instistirati na vladavini prava u toj zemlji", izjavila je Kosor za Hrvatsku telelviziju povodom zahtjeva haškog tužilaštva da sud razmotri odluku o puštanju na privremenu slobodu Šešelja.

Ona je dodala da je Hrvatska očekivala takvu oduku tužilaštva, ali i da je nejasno zašto se oni nisu ranije žalili na odluku suda da Šešelja pusti na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Šarović: Šešelj se neće dobrovoljno vratiti u Hag

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je danas da se lider radikala Vojislav Šešelj neće dobrovoljno vratiti u Hag i da o daljim potezima treba pitati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

"On (Šešelj) je svoj posao u Hagu završio. Kako će i šta će dalje, pitajte Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolioća", kazao je Šarović agenciji Beta povodom zahtjeva Tužilaštva Haškog tribunala da raspravno vijeće vrati optuženog Šešelja s privremene slobode u Srbiji.

Šarović je ocijenio da je konstataciju Tuzilaštva kako je Šešelj "potkopao duh odluke o privremenom oslobđanju" smiješna.

"Taj koji je formulisao takvu konstataciju nema veze sa pravom, on mora da je zavrsavao fakultet zajedno sa Tomislavom Nikolićem", kazao je Šarović.

Bonus video: