Klimatske promjene uticaće na ekonomije zapadnog Balkana

Zulum je istakao da je primjeran sve veći i učestaliji broj ekstremnih klimatskih perioda s visokim,a potom s niskim temperaturama te su zabilježeni dugi periodi bez padavina pa kraći s većom količinom padavina
51 pregleda 1 komentar(a)
Suša Balkan, Foto: Beta
Suša Balkan, Foto: Beta
Ažurirano: 30.11.2014. 14:44h

Novi klimatski uslovi u Centralnoj Aziji, Rusiji i zapadnom Balkanu mogu imati nesagledive posljedice po razvoj zemalja u ovim regionima, navodi se u najnovijem izvještaju Svjetske banke, budući da se predviđaju duži sušni periodi i kratkotrajne obilnije padavine, a prognozira se da bi srednja temperatura mogla porasti do četiri stepena Celzija.

Što se tiče BiH, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum u razgovoru za Agenciju FENA kazao je da je od početka službenih mjerenja na prostoru BiH koja datiraju iz 19. vijeka srednja temperatura porasla za 0,8 stepeni Celzija.

"U ovom periodu zabilježen je i blagi porast količina padavina te promjena režima padavina, tako da su zabilježeni česti i dugi sušni periodi, ali je primijećeno da se u kraćem periodu izlije veća količina padavina", pojašnjava Zulum.

Dodaje da takve klimatske oscilacije nisu povoljne po bilo kom osnovu, a posebno kada je u pitanju aspekt poljoprivrede, ali ističe da nema većih oscilacija koja se tiču padavina između ljeta i zime bar što se tiče umjerenih kontinentalnih predjela.

Istakao je da je primjeran sve veći i učestaliji broj ekstremnih klimatskih perioda s visokim,a potom s niskim temperaturama te su zabilježeni dugi periodi bez padavina pa kraći s većom količinom padavina.

Bonus video: