NOVE MJERE

Cerar: Tajkunski kapital nazad u zemlju

I vodeći na listi 100 najbogatijih slovenačkih preduzetnika svoje firme imaju registrovane u poreskim oazama, ili u državama s nižim porezima od onih koje ima Slovenija, recimo u Holandiji i na Kipr
0 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2014. 12:33h

Slovenačka vlada je formirala radnu grupu za izradu mjera kojima će pokušati da spriječi odliv domaćeg kapitala u inostranstvo, posebno u poreske oaze.

Kako se najavljuje, prenijeta finansijska sredstva koja su stečena nezakonito treba da se vrate u zemlju.

Premijer Miro Cerar naglasio je da su u grupi koju vodi ministar pravosuđa Goran Klemenčič predstavnici više ministarstava i centralne banke.

Zadatak posebne grupe je, kako je precizirao premijer, da izradi analizu i predloži mjere za zaštitu privrednih i finansijskih interesa Slovenije u slučajevima transfera finansijskih sredstava van države, ili prikrivanja u poreskim oazama.

Cerar je dodao da će grupa morati da djeluje "vrlo brzo" i do 1. marta naredne godine vladi podnese akcioni plan, s predlogom zakonodavnih, institucionalnih i operativnih mjera kako stati na kraj takvoj praksi.

Pored toga, dodao je premijer, grupa treba da ispita mogućnost da se što veći dio sredstava pravnih i fizičkih osoba koje su protivpravno stekle imovinu, pa su je nezakonito prelile u poreske oaze, vrati u Sloveniju.

Vjeruje se, prenosi Hina, da je dobar dio slovenačkih tajkuna, koji su zadnju godinu osuđeni za zloupotrebe u privatizaciji nekad društvenih preduzeća i onih kojima se još sudi, svoja sredstva na vrijeme prebacili u inostranstvo, a neki spekulišu da se radi o više milijardi eura.

I vodeći na listi 100 najbogatijih slovenačkih preduzetnika svoje firme imaju registrovane u poreskim oazama, ili u državama s nižim porezima od onih koje ima Slovenija, recimo u Holandiji i na Kipru.

Preporučujemo za Vas