Gauk: Zapadni Balkan se ne smije zanemariti

1 komentar(a)
Joakim Gauk, Foto: BETA AP
Joakim Gauk, Foto: BETA AP
Ažurirano: 26.11.2014. 19:49h

Zapadni Balkan se ne smije zanemariti već treba ubrzati procese pomirenja i uključivanje država u tom području koje to žele u EU i NATO, izjavio je danas njemački predsjednik Joakim Gauk na završetku dvodnevne službene posjete Sloveniji.

Gauk je takođe naglasio da eurointegracija jugoistoka Evrope u EU ima stratešku važnost za očuvanje mira i bezbjednosti, kao i za ograničavanje mogućih geopolitičkih aspiracija Rusije na jugoistoku Evrope, prenijela je agencija Hina.

Kako je navela Hina, Gauk je upozorio da je pred Srbijom odluka hoće li se odlučiti za Brisel ili za Moskvu, i ocijenio da je za zauzimanje Krima bila kriva i nedovoljno jasna i nedosljedna politika EU prema Ukrajini.

Slovenački predsjednik Borut Pahor rekao je da Slovenija dobro razumije svoju odgovornost pri stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Evropi i da je u tom smislu, koliko je to god moguće, spremna da sarađuje sa EU.

Gaukova posjeta Sloveniji je prva posjeta jednog njemačkog predsjednika Sloveniji nakon 12 godina.

U susretima s Pahorom, predsjednikom vlade Mirom Cerarom i ostalim najvišim slovenačkim zvaničnicima, odnosi dvije države su ocijenjeni kao odlični, prenijela je Hina.

Bonus video: