Hrvatski sabor: Šešelja vratiti u zatvor

Predsjednik Sabora Josip Leko predložio je da se tekst deklaracije pročita, odmah usvoji i objavi kako bi mogla da stigne u Evropski parlament koji sjutra treba da raspravlja o svojoj rezoluciji o puštanju Šešelja
0 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 26.11.2014. 14:28h

Hrvatski sabor je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor.

To je zatraženo zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike.

U deklaraciji, koje je inicirala bivša HDZ premijerka, sada nezavisna poslanica, Jadranka Kosor, naglašava se i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica.

U deklaraciji se navodi da je Šešelj pred Sudom optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Hrvatima, muslimanima,odnosno Bošnjacima, i drugim nesrpskim stanovništvom na velikim djelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i srpske pokrajine Vojvodine.

Ocjenjuje se da je odluka Tribunala o Šešeljevom puštanju na prijevremenu slobodu donesena bez ujednačenih kriterijuma i odstupa od načela vladavine prava.

U deklaraciji piše i da Šešelj, nakon povratka u Srbiju, "nastavlja s prijetnjama, zastrašivanjem i širenjem etničke i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, vrijeđa i ponižava žrtve, te javno zagovara teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj kao članici EU i NATO".

Sabor je zato u deklaraciji pozvao Savjet bezbjednosti UN da hitno raspravi djelovanje Haškog suda u ovom slučaju, kako se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije.

Naglašena je i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica, u skladu s vrijednostima međunarodnog prava i demokratskih standarda koje vrijede među članicama EU.

"Ideja Velike Srbije i dalje ima snagu"

U prethodnoj raspravi su poslanici, prije svega desne orijentacije, govorili da je puštanje Šešelja na slobodu uvreda za sve žrtve rata, da ga treba vratiti u pritvor da tamo čeka presudu, da srpske vlasti, ali i hrvatska vlada, nijesu reagovali kako treba ili su reagovali "mlako".

"Nijesu osudili Šešeljev govor, to govori da ideja Velike Srbije i dalje živi, da ima određenu političku snagu", kazao je Goran Jandroković, poslanik HDZ, koja je tražila i raspravu o spoljnoj politici hrvatske Vlade, što nije prihvaćeno.

Neki poslanici bili su zabrinuti i zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je nedavno konstatovao da Hrvatska ne može da sačuva dvojezične table u sredinama sa srpskim stanovništvom.

Predstavnik srpskog naroda, Milorad Pupovac iz SDSS, kazao je da je Sabor "upregnut u posao oko čovjeka koji cijelo vrijeme nije prestao govoriti kako je govorio '91.", i naveo da su članovi kluba SDSS bili objekt napada u vrijeme mirne reintegracije od strane protagonista politike koju zastupa Šešelj, pa nemaju razloga da govore njemu u prilog.

I Evropski parlament će sjutra da odlučuje o svojoj rezoluciji o Šešelju, takođe na inicijativu hrvatskih europarlamentaraca.

I Vlada o Šešelju

A hrvatska Vlada na današnjoj sjednici bavila se takođe liderom SRS, gdje je rečeno da su preduzeli sve što je u njihovom domenu u evropskim i međunarodnim institucijama.

Neposredan povod za podizanje tenzija u Hrvatskoj bio je hrvatski praznik, Dan sjećanja na žrtve Vukovara, kada je Šešelj čestitao "srpskim četnicima oslobođenje Vukovara".

Do sada su državnici Srbije više puta u javnim nastupima objasnili da Srbija nema ništa sa puštanjem Šešelja iz pritvora, niti da se miješala u odluke o njegovom puštanju na prijevremenu slobodu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbiju niko nije pitao kada Vojislav Šešelj treba da bude pušten iz Haga, niti da se miješala u odluke o njegovom puštanju na prijevremenu slobodu.

"Oni su donijeli odluku kada da ga puštaju. Nas nijesu ništa pitali. Od nas nijesu ništa ni tražili. Ono malo što su tražili mi smo to malo ispunili, a onda nas kritikuju zbog njihovih odluka, zato valjda što se nijesmo miješali u njihove odluke ili što su ih sami donosili", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija faktor stabilnosti u regionu i da nikoga ne vrijeđa i ne izaziva i ne bavi se unutrašnjom politikom gledajući preko plota i tražeći krivca u drugom.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić ocijenio je nedavno da je lider radikala "top tema" u Hrvatskoj zbog tamošnje predizborne (predsjedničke) kampanje, da je riječ o klasičnoj zamjeni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što sa njom nema nikakve veze.

Bonus video: