Ovo su uslovi pod kojima je Šešelj pušten na slobodu

Pretresno vijeće, predvođeno sudijom Žan-Klodom Antoanetijem, koji je potpisao današnju odluku o ukidanju povjerljivosti aneksa od 6. novembra, u istom dokumentu pozvalo je Srbiju da ne izdaje novi pasoš optuženom bez saglasnosti Pretresnog vijeća
18 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.11.2014. 18:16h

Haški tribunal objelodanio je danas povjerljivi aneks o uslovima puštanja na privremenu slobodu optuženika Vojislava Šešelja, kojim se on obavezuje da se pojavi pred sudskim vijećem kada to od njega bude zatražilo.

"Šešelj je obavezan da se pojavi pred sudskim vijećem kad od njega to bude zatraženo", stoji između ostalog u aneksu uslova.

Prema istom dokumentu, Šešelj je obavezan da po dolasku u Srbiju preda pasoš njenim vlastima, da nema kontakte sa žrtvama i svjedocima u procesu koji se vodi protiv njega i da ne utiče na njih na bilo koji način, kao i da ni na koji način ne opstruira proceduru ili tok pravde.

Pretresno vijeće, predvođeno sudijom Žan-Klodom Antoanetijem, koji je potpisao današnju odluku o ukidanju povjerljivosti aneksa od 6. novembra, u istom dokumentu pozvalo je Srbiju da ne izdaje novi pasoš optuženom bez saglasnosti Pretresnog vijeća.

U dokumentu se još navode i zahtjevi Holandiji da sprovede optuženog do amsterdamskog aerodroma Shipol, ili nekog drugog aerodroma na dan puštanja na slobodu i da ga po njegovom povratku u Holandiju, kada to odredi Sud, zadrži i sprovede u pritvorsku jedinicu.

Pretresno vijeće je uputilo i zahtjev tranzitnim zemljama da, ukoliko je neophodno, obezbijede sigurnost optuženom na tranzitnom aerodromu i da ga uhapse ukoliko pokuša da pobjegne dok bude čekao na povratak u pritvorsku jedinicu.

Zahtjev je bio upućen i Sekretarijatu Haškog tribunala u pogledu mjera koje treba da sprovede do polaska optuženog na aerodrom.

Bonus video: