Vučić: Beograd niko nije pitao o puštanju Šešelja

Prema njegovim riječima, nelogično je sada optuživati Srbiju zbog Šešeljeve retorike nakon što je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala i vratio se političkom djelovanju u Beogradu
3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.11.2014. 16:13h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbiju "niko ništa nije pitao" kada je predsjednik SRS Vojislav Šešelj puštan iz Haškog tribunala.

Kako je istakao, Beograd želi stabilnost u regionu, a ne rast tenzija.

"Oni su donijeli odluku o tome da li puštaju gospodina Šešelja, donijeli su odluku o tome kada ga puštaju, nas niko ništa nije ni pitao, niti konsultovao, niti nam bilo šta rekao. Od nas nisu ništa ni tražili, ono što su tražili, nešto malo, mi smo učinili, ni u šta se nismo miješali", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, nelogično je sada optuživati Srbiju zbog Šešeljeve retorike nakon što je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala i vratio se političkom djelovanju u Beogradu.

"Moram da priznam da sve to prilično ne razumijem i da me podsjeća na genijalnog Dušana Kovačevića iz 'Balkanskog špijuna', kada kaže: 'Oprostiće ti Šura što te je tukao. Ne znam šta da odgovorim, veoma sam ozbiljan i odgovoran čovjek i ne znam šta bih vam na to rekao", kazao je Vučić nakon otvaranja novog pogona fabrike Henkel.

Dodao je da je Srbija, što se tiče regionalne politike, faktor stabilnosti i da nikoga ne vrijeđa i ne izaziva, za razliku od nekih "koji gledaju preko plota".

"Što se nas tiče neka oni rade svoj posao, mi nikoga nismo niti ćemo da ugrožavamo, samo ćemo da čuvamo svoju slobodu, svoja prava, uvjeren sam potpuno da je ekonomija budućnost Srbije, na tome radimo i dalje ćemo biti faktor stabilnosti u regionu", rekao je Vučić.

Radna grupa Sabora Hrvatske usaglasila je danas tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i traži poništavanje takve odluke Haškog tribunala.

"Deklaracija se ne bavi posebno Srbijom. Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, udara u temelje vladavine prava, zagovara veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo da prihvatimo", rekla je inicijatorka deklaracije, nezavisna poslanica i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj. Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da Srbija, ako želi u EU, mora jasno da se ogradi od Šešeljevih izjava i da ih osudi.

Bonus video: