Kosovo i dalje zavisi od SAD

5 komentar(a)
Priština, Foto: Shutterstock
Priština, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.11.2014. 08:56h

Kosovo više od pet mjeseci posle izbora dobija vladu i to je moguće samo uz pomoć i djelovanje SAD, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Standard".

List ukazuje da Kosovo i dalje zavisi od direktiva iz Vašingtona.

Američka ambasadorka Trejsi An Džejkobson je, prije dve nedelje, sa jasnom porukom upućenoj vodećim političarima na albanskom jeziku, izašla u javnost i poručila da ne "uprskaju" posao.

"Standard" ističe da je ona uspjela u namjeri da se postigne koalicioni dogovor, i time slijedi tradiciju svog prethodnika Kristofera Dela, koji je učestvovao u svim važnijim unutrašnjim političkim pitanjima Kosova. "Najmlađa država Evrope je i dalje faktički zavisna od direktiva iz Vašingtona", podvlači list. Dnevnik ukazuje da lokalnim političarima čak i koristi ta nesamostalnost jer mogu da preuzmu manje odgovonosti. Na Kosovu se na kraju oslanjaju na SAD, a EU ima potčinjenu ulogu, iako je puno novca investirala, konstatuje "Standard", ukazujući da je i ugledu Unije nedavno nanijeta šteta zbog optužbi u vezi sa korupcijom u Euleksu. Slabost EU potiče i od nejedinstva oko proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, ukazuje list, dodajući da do danas pet članica EU nisu priznale Kosovo, dok se od Srbije indirektno tražilo da to učini. "To ograničava snagu EU za podsticanje transformacija, koja je posebno važna, imajući u vidu da partije uglavnom slijede sopstvene interese", podvlači "Standard".

Bonus video: