Inaugurisano tročlano Predsjedništvo BiH

Funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i u ovom mandatu obavljaće dosadašnji član tog tijela, Bakir Izetbegović
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2014. 15:26h

U Sarajevu je održana konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj su polaganjem zakletve inaugurisani novi članovi tog tijela Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Stjepan Mikić uručio je sertifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, čiji je mandat četiri godine.

Mladen Ivanić

Prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH biće Mladen Ivanić koji će na toj funkciji biti osam mjeseci. Predsjedavajući se svakih osam mjeseci smjenjuju na toj poziciji po sistemu rotacije prema nacionalnom ključu.

Veliki broj domaćih i stranih zvaničnika i predstavnici medija prisustvovali su svečanoj konstitutivnoj sjednici u Predsjedništvu BiH, kao i bivši članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić.

Dragan Čović

Funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i u ovom mandatu obavljaće dosadašnji član tog tijela, Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović

Predsjedništvo BiH je organ izvršne vlasti BiH, a nadležno je za vođenje spoljne politike, imenovanje ambasadora, za predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, pregovore o međunarodnim ugovorima i za predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Savjeta ministara.

Galerija

Bonus video: