BiH: Hapšenje zbog terorizma

Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Reuters
Hapšenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2014. 09:18h

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine nastavili su danas aktivnosti u okviru akcije "Damask" na širem području BiH i trenutno je stavljeno pod kontrolu 11 osoba koje se dovode u vezu sa terorizmom.

U toku su hapšenja i pretresi objekata na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

U ovoj akciji u septembru je uhapšeno 16 osoba, među kojima i Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH koji se nalazi u pritvoru.

Nakon utvrđivanja činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na predlog Agencije, Sud i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode koja se danas i realizuju, saopštila je SIPA, uz najavu da će više detalja biti ozvaničeno tokom dana.

U akciji učeštvuje više od 100 policijskih službenika, a izvodi se u saradnji sa pripadnicima Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Bonus video: