Dodik: Licemjerrna politika SDA, pokušavaju da spasu SDS i destabilizuju RS

Dodik je prokomentarisao novi sporazum kao očigledan pokušaj SDA da razbije političku strukturu u Srpskoj i da je destabilizuje
56 pregleda 6 komentar(a)
dodik, Foto: Betaphoto
dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.11.2014. 10:32h

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider HDZ Dragan Čović ostaju pri svom dogovoru o formiranju vlasti na svim nivoima, ocjenjujući da je novi koalicioni dogovor Bakira Izetbegovića sa opozicijom u entitetima neprihvatljiv i licemjeran.

Naime, lideri Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić,hrvatske stranke iz Federacije BiH, i opozicionog Saveza za promjene iz RS, potpisali su juče u Sarajevu dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja državne vlasti. Pozvali su i HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe ovom dogovoru.

To su učinili uprkos tome što je SDA prethodno razgovarao i sa SNSD Milorada Dodika, kao i sa HDZ, kada je načelno dogovoreno da te tri pobjedničke stranke formiraju vlast na svim nivoima.

Dodik je prokomentarisao novi sporazum kao očigledan pokušaj SDA da razbije političku strukturu u Srpskoj i da je destabilizuje.

"Njihovo je legitimno pravo da potpisuju i sarađuju s kim hoće. Poznajući način rada SDA, oni u to nijesu ušli bez detalja i čvrstih obećanja koje im SDS, vodeća opoziciona stranka RS, eventualno, daje", dodao je Dodik.

On je naveo da je za SNSD bilo neprihvatljivo nekoliko principa koje je od njih tražila SDA.

"Mi smo rekli da nećemo da biramo člana Predsedništva BiH u parlamentu i da ne želimo da odvojimo rješavanje vojne imovine od imovine u cjelini, jer na taj način žele da se deblokira Akcioni plan za članstvo u NATO, a visoki predstavnik ostavi trajno u BiH", kazao je Dodik, ocijenivši da su tu "očigledno mešetarili i mnogi iz međunarodnog faktora".

Dodik je kazao i da je licemjerna politika SDA koji pokušava da "spasi" SDS i poručio da vjeruje u dogovor sa HDZ BiH, prenio je "Dnevni avaz".

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je nepotrebnim prejudiciranjem pokušaj SDA i DF da naprave okosnicu koalicije na državnom nivou, bez obzira ko od Hrvata ili Srba ima većinu, ponovivši da stranke iz Sarajeva žele da izigraju dogovor da u vlasti budu pobjednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka.

"Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da se malo stvari zaokrenu. Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da utemeljimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drugačija", rekao je Čović za Večernji list.

On je pojasnio da je uzalud trošiti vrijeme na druge koalicije ako Dodik uspostavi vlast u sljedećih petnaestak dana u RS.

"Onaj ko ima vlast u Republici Srpskoj naš je partner, ko god to bio. Sada bi besmisleno bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bismo time po strani stavili deo države koja se zove RS", kazao je lider HDZ.

Čović je kao provokaciju ocijenio izjavu potpredsednika SDA Bakira Izetbegovića da bi bilo bolje da se brine za poziciju Hrvata, nego da štiti čelnika SNSD Milorada Dodika.

Bonus video: