Napet susret Vučića i Rame , vijenci borcima OVPMB u Preševu

Rama je prvi premijer Albanije koji je posjetio Beograd u posljednjih 70 godina
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2014. 16:06h

Sukob i napeta atmosfera na konferenciji za štampu je obilježila istorijsku posjetu premijera Albanije Srbiji.

Albanski premijer Edi Rama pomenuo je u svom govoru nezavisno Kosovo, što je premijer Srbije Aleksandar Vučić doživio kao provokaciju.

"Neću da dozvolim nikome da nas u Beogradu ponižava, Kosovo i Metohija su bili i ostali dio Srbije, i nikada nisu imali veze sa Albanijom", kazao je Vučić.

Žao mi je zbog ovog incidenta, što se Kosovo pominjalo, rekao je Vučić o govoru koji je održao Rama u Palati Srbija, nakon njihovog sastanka, ali je kazao da će uprkos tome razgovore sa albanskim premijerom nastaviti.

Sušta realnost je da je stav Srbije da su Kosovo i Metohija dio Srbije, drago mi je da to mogu da ponovim pred gospodinom Ramom, rekao je premijer Srbije dodajući da mu je žao što je albanski premijer iskoristio ovu priliku da spominje nezavisno Kosovo.

Premijer Albanije je govorio duže od srpskog kolege, više od 10 minuta, ali veći dio javnosti u Srbiji nije razumio šta govori, jer nije bilo prevoda. Prevoda nije bilo ni kod novinarskih pitanja, a tek je iz Vučićevih riječi postalo jasno da obraćanje nije samo protokolarne prirode i da je Rama govorio i o Kosovu i Metohiji. Nakon toga su usledile oštrije riječi premijera Srbije, koji je, kao i svoj kolega, simultani prevod slušao preko slušalice.

Na reakciju premijera Srbije da je pominjanje Kosova provokacija koju nije očekivao, Rama je ponovio da je nezavisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti i da je veliki broj zemalja to već učinio. Albanski premijer je svog srpskog kolegu pozvao da posjeti Albaniju. Dodao je da "obećava" da u Tirani neće biti provokacija. "Obećavam da u Tirani nikakvih provokacija neće biti, bez obzira na naše razlike u stavovima po nekim pitanjima", rekao je Rama.

U centru Preševa je na mjestu gde je bio postavljen spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe postavljen je vijenac sa crvenom trakom odavanja počasti borcima OVPBM.

Kako javlja dopisnik B92, danas je u Preševu na mjestu sa kog su pripadnici Žandarmerije početkom 2013. godine uklonile spomenik, poređane su i saksije sa cvećem.

Polaganje venaca i cvijeća mjestu gdje je stajao spomenik borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe dogodilo se na dan kada je došao Rama, koji bi utorak trebalo da posjeti Preševo. Na trgu ispred sjedišta lokalne samouprave Preševa krajem 2012. godine postavljen je spomenik sa 27 ispisanih imena poginulih pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe. Izgradnju spomenika su organizovali veterani OVPBM, a 20. januara 2013. oko 200 pripadnika srpske Žandarmerije stiglo je na trg, a potom je bager prebacio spomenik u kamion, koji ga je odvezao.

Albanski premijer Edi Rama doputovao je u zvaničnu posjetu Beogradu, što je prva posjeta albanskog državnika nakon 68 godina.

Trebalo je da dođe u posjetu prošlog mjeseca, ali je taj dolazak otkazan zbog incidenta na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije.

Prema pojedinim izvještajima, značajnu ulogu u tome da Rama ipak dođe u Beograd imala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njega je ispred Palate Srbija dočekao predsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić, a u delegaciji su bili i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Željko Sertić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, javlja B92.

Poslije intoniranja himni Srbije i Albanije i smotre stroja Garde Vojske Srbije, Vučić i Rama imaće sastanak u četiri oka, nakon čega će delegacije dvije zemlje održati plenarnu sjednicu.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma, poslije čega će se predsjednici vlada obratiti medijima.

Za današnju posjetu albanskog premijera, koja je prva zvanična posjeta na najvišem nivou jednog albanskog državnika Beogradu poslije 68 godina, akreditovano je oko 200 novinara, od čega 30 predstavnika albanskih medija, javlja B92.

Posljednja posjeta šefa albanske države Beogradu zabilježena je 1946. godine kada su se sastali Enver Hodža i Josip Broz.

Rama će se tokom posjete Srbiji sastati i s gradonačelnikom Beogarada Sinišom Malim i učestvovati na okruglom stolu posvećenom saradnji Srbije i Albanije.

Na skupu će učestvovati ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Albanije Arben Ahmetaj, potpredsjednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, potpredsjednik vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, ministar privrede Željko Sertić i drugi.

Agenda držana u tajnosti

Agenda posjete albanskog premijera je držana u tolikoj tajnosti da ni albanski mediji sa sigurnošću ne mogu da potvrde da je spremna. Kako navodi „Ora njuz“, pozivajući se na neimenovane izvore, Rama se neće sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Sa druge strane, potvrđeno je da će Rama prvog dana posjete razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, poslije čega će održati i konferenciju za medije. Pored tih, gotovo protokolarnih dužnosti, Rama će sjutra, uprkos diplomatskoj tradiciji, posjetiti i Preševo, što se, prema tumačenju albanskog medija, u Srbiji navodi skandaloznim, naročito poslije izjava albanskih lidera iz preševske doline, koji najavljuju da će Ramu dočekati kao svog drugog premijera.

Premijeri Vučić i Rama saglasili su se 19. oktobra u telefonskom razgovoru da su incidenti tokom utakmice reprezentacija "veoma nesrećni", ali da se "ne smije" propustiti prilika da se njih dvojica sastanu i rade na održavanju regionalne stabilnosti.

Oni su tada ocijenili da je "neophodno okrenuti novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije".

Galerija

Bonus video: