"KORUPCIJA EKSPONENCIJALNO PORASLA"

Gardijan: Korupcionaški skandal u Euleksu samo mali dio "problematične misije"

3 komentar(a)
Euleks, Foto: Betaphoto
Euleks, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 17.02.2019. 01:28h

Skandal u misiji Euleksa koji je otkrila britanska tužiteljka Marija Bamije samo je vrh ledenog brijega, a problemi misije nijesu od juče, piše londonski "Gardijan" pozivajući se na više različitih izvora u tekstu "Korupcija eksponencijalno porasla".

Bivši direktor ekonomskog odjeljenja Međunarodne civilne kancelarije (MCK) Andrea Lorenco Kapusela ocijenio je da je aktuelni skandal u vezi sa korupcijom u misiji Euleks, na koji je ukazala Bamije "samo mali dio problema u problematičnoj misiji". 

Prema pisanju "Gardijana", koji prenosi analizu iz naredne knjige Kapusele čije se objavljivanje očekuje u februaru 2015. godine, Euleks je podizao u prosjeku 2,5 optužbi godišnje i izricao jednu presudu. 

"Uzimajući u obzir koliko su rašireni politička korupcija i organizovani kriminal na Kosovu ovi rezultati su izuzetno neadekvatni. Misija Euleks je zanemarila svoj mandat", naveo je Kapusela. 

On je istakao da u osam poznatih slučajeva za koje postoje "kredibilni i dobro dokumentovani dokazi koji snažno ukazuju na to da su teški zločini počinjeni" Euleks nije podigao optužnice niti je sproveo istragu. 

Kapusela je naveo da je od 15 najvećih slučajeva za koje je Euleks trebalo da podigne optužnice, sedam optužnica realizovano pod snažnim pritiskom međunarodne javnosti. 

Kapusela takođe tvrdi da su u tri od četiri slučaja optuživane "drugorazredne" ličnosti, kao i da "postoje ljudi koji su ubijali ljude i izvlačili se zbog Unmika i Euleksa". 

On je naveo da je svoju analizu poslao Euleksu, ali da od zvaničnika misije nije dobio odgovor, dok je portparol Euleksa tim povodom rekao za "Gardijan" da u misiji vjeruju da je "svaki slučaj krivičnog gonjenja važan, zbog žrtava i preživjelih". 

U Euleksu su takođe naveli da specijalni tužioci misije rade na najtežim predmetima "ratnih zločina, terorizma, trgovine ljudima, korupcije i organizovanog kriminala", kao i da je izrečeno 20 presuda za organizovani kriminal, 43 presude u borbi protiv korupcije i 30 presuda za ratne zločine. 

"Gardijan" je citirao kosovskog analitičara Iljira Dedu koji je rekao da je "Euleks došao da izgradi red i mir na Kosovu, ali je pripitomljen" i da je "korupcija je eksponencijalno porasla pod Euleksom". 

Britanski list podsjetio je i na pismenu tvrdnju bivšeg šefa Unmika Sorena Jesena-Petersena koji je naveo da je 2005. godine "poslije višemjesečne istrage korupcije i organizovanog kriminala među kosovskim političarima visokog nivoa" jutarnja racija Unmika i Kfora otkazana nekoliko sati prije početka operacije zbog prigovora nekih "važnih članica". 

List je naveo da je specijalni tužilac Klint Vilijamson, koji je istraživao navode izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija o zločinima i ilegalnoj trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, objavio u julu da je bilo dokaza protiv visokorangiranih kosovskih političara.