Protest advokata u Beogradu

Oni traže temeljne izmene Zakona o notarima i smanjenje paušalnog poreza, a protest je uslijedio nakon neuspješnog sastanka predstavnika Komore sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem u subotu
1 komentar(a)
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Beograd Skupština Srbije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 12:34h

Advokatska komora Srbije u minut do 12 započela je protest na Trgu Nikole Pašića, javljaju srpski mediji.

Oni traže temeljne izmene Zakona o notarima i smanjenje paušalnog poreza, a protest je uslijedio nakon neuspješnog sastanka predstavnika Komore sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem u subotu.

Predstavnici komore kažu da je razgovor bio "iskren i sadržajan", ali da je potrebno nastaviti dijalog radi pronalazenja rješenja kojim bi obje strane bile zadovoljne.

Skupština Srbije u ponedeljak je raspravljala o izmjenama zakona o notarima i zakona o prometu nepokretnosti, ali advokati smatraju da se tim izmjenama ne ispunjavaju njihovi zahtjevi.

Predsjednik Komore Dragoljub Đorđević kazao je ranije da su advokati protiv važećeg, ali i predloženog koncepta notara, koji kako je naveo, nije primjeren pravnoj tradiciji Srbije.

Advokatura, prema njegovim riječima, želi da sistem bude efikasan, zbog čega su svoje zahtjeve za izmjene zakona šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

"Ne želimo sistem koji će izazvati blokadu u pravnom sistemu i cenzusni problem za pristup pravdi. Javnobilježničke tafrife su previsoke i mnogi građani će biti u situaciji da zbog toga ne mogu da zaključe željene ugovore", upozorio je Đorđević.

Bonus video: