Ništa od susreta pomirenja u Beogradu: Ispriječile se stare boljke

Bakir Izetbegović je odustao od učešća na panelu zato što su organizatori pozvali Dodika
199 pregleda 11 komentar(a)
Jovan Kovačić, Foto: Betaphoto
Jovan Kovačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.11.2014. 16:48h

Konferencija Trilatelarne komisije u Beogradu trebalo je da bude rijetko okupljanje lidera država Zapadnog Balkana koje teže članstvu u Evropskoj uniji.

Na trodnevni sastanak su pozvani lideri Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Međutim, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je u četvrtak otkazala posjetu, navodeći kao razlog političku krizu kod kuće. Rojters je juče javio da je poziv odbio i premijer Albanije Edi Rama.

Rama je, u dogovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon prekinute fudbalske utakmice između Albanije i Srbije, 23. oktobra odgodio bilateralnu posjetu Beogradu za 10. novembar.

„Te sastanke nikad neću smatrati lakim, jer oni nisu laki. Ali vjerujem u državnost Kosova... i nikad se neću plašiti da se suočim sa bilo kim u Beogradu, Prištini ili drugdje,“ rekla je predsjednica Kosova.

Jahjaga je dodala da Kosovo mora „jednom za svagda okončati sukobe sa Srbijom, koji i dalje drži za taoca Kosovo i čitav region“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je odustao od učešća na panelu Zapadno-balkanske zemlje kandidati na putu pristupanja EU jer su organizatori pozvali predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Rojters navodi da odsustvo ovo troje lidera znači da će biti zastupljene samo države sa većinskim pravoslavnim stanovništvom. Neće biti ni zvaničnog predstavnika Hrvatske.

„Nije da organizatori nisu dali sve od sebe“, rekao je Jovan Kovačić, predsjednik Srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije i član izvršnog komiteta te organizacije.

Crnu Goru na godišnjem zasjedanju Trilaterale, koja okuplja uticajne pojedince iz svijeta finansija i politike, predstavlja premijer Milo Đukanović.

Bonus video: