Tužiteljka: Saradnik Ketrin Ešton odgovoran za haos u Euleksu

Bamije se osvrnula na otkrića prištinskog lista “Koha ditore”, uključujući njene povjerljive dopise nadležnima u Euleksu, koji govore o korupciji i konkretno dokazima i svjedocima o mitu od 300 hiljada eura koji je dobio sudija Frančesko Florit, zataškavanju dokaza i pomanjkanju obezbjeđenja svjedoka
5 komentar(a)
Ketrin Ešton, Foto: Reuters
Ketrin Ešton, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2014. 16:58h

Zvanični Brisel je poslao na Kosovo rukovodioca civilnih operacija Keneta Dina da vodi istragu povodom optužbi za korupciju u Euleksu, pišu prištinski mediji.

Dolazak Dina na Kosovo je potvrđen od strane zvaničnika Brisela koji su rekli da se on već nalazi na Kosovu, gdje je zajedno sa novim šefom Euleksa počeo istragu u vezi sa onim šta se dešava u toj misiji.

Din je Britanac koji je na ovu funkciju došao u junu.

Tužiteljka Euleksa Marija Bamije, koja je iznijela na vidjelo korupciju i kršenje istražno-sudskih pravila od strane Euleksovih sudija i tužilaca na Kosovu, izjavila je briselskom portal "Euobserver" da povjerenje u Euleks može povratiti samo potpuna i nezavisna unutrašnja istraga.

Marija Bamije je postavila pitanje "kako ljudi na Kosovu mogu vjerovati Euleksovim zvaničnicima ako oni ne prestaju da lažu" i naglasila da Fernando Đentilini, saradnik bivše visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, mora snositi odgovornost za "haos" u EU Misiji vladavine prava na Kosovu.

Đentilini je, uz Ketrin Ešton, bio glavni posrednik u ime EU u dijalogu Beograd-Priština, a britanska tužiteljka Bamije je predočila da navodi njegovo ime "zato što Euleksom upravlja Evropska služba za spoljno djelovanje(EEAS)".

"Oni u EEAS-u uvijek nastoje da izbjegnu odgovornost i kažu: nismo mi, već je za to nadležan Savjet ministara EU", napominje Marija Bamije, uz opasku da "niko ne preuzima dogovornost, a EEAS mora imati i transparentnost i mehanizam za uvid u svoje misije".

Tek pošto je list “Koha ditore” objavio za Euleks kompromitujuća dokumenta, ukljujući stenograme telefonskih razgovora, EEAS je na čelu s Ketrin Ešton saopštio da se istrage o tome unutar Euleksa vode od decembra prošle godine.

Tužiteljka Euleksa je takođe postavila pitanje "kakvu nadu Specijalni istražni tim (za utvrđivanje činjenica o trgovini organima) može imati za garantovanje bezbjednosti svjedocima, ako se Euleks ne promijeni".

Portal "Euobserver" objašnjava da je Marija Bamije "time mislila na Specijalni istražni tim Euleksa koji istražuje navode o ratnim zločinima koje su počinili kosovski političari, uključujući premijera Hašima Tačija".

Marija Bamije se osvrnula na otkrića prištinskog lista “Koha ditore”, uključujući njene povjerljive dopise nadležnima u Euleksu, koji govore o korupciji i konkretno dokazima i svjedocima o mitu od 300 hiljada eura koji je dobio sudija Frančesko Florit, zataškavanju dokaza i pomanjkanju obezbjeđenja svjedoka.

"Ja ne znam", rekla je ona, "da li sam time dotakla samo vrh ledenog brijega ili ne, odnosno da li je to (korupcija u Euleksu) još dublja. I mogu samo da govorim o onome što sam ja utvrdila".

Britanska tužiteljka je saopštila i da su "neki sudije i policajci (u Euleksu) koji su imali podršku država Evropske unije bili prijemčiviji na iskušenja od drugih".

Ona je podvukla da je "ova zemlja korumpirana, sve što vidite na Kosovu je korupcija i ako dovedete (u Euleks) starije ljude iz siromašnih zemalja, ili zemalja gdje je korupcija opšteproširena, mnogo veći su izgledi da se oni povežu s ovdašnjim ljudima".

"Ja neću da kažem da su svi Italijani, svi Grci ili svi Rumuni loši, ali osoblje (u Euleksu) koje je iz nekih drugih djelova Evrope, možda je manje sklono tome", željela je da istakna tužiteljka Bamije.

Ona je potvrdila da je među onima koji su pod untrašnjom istragom Euleksa za korupciju i sudija Florit, ali je napomenula da tužiteljka Jaroslava Novotna nije pod istragom iako su za nju objelodanjeni takođe krajnje kompromitujući navodi i dokazi, uključujući razgovore sa licima za koje se opravdano pretpostavlja da su kriminalci.

Marija Bamije je optužila Euleks da je izbrisao sve njene imejlove u kojima se žali na postupke Novotne koja je učinila sve da poništi dokaze u jednom postupku 2012. godine.

Ona je dodala da se Euleks oglušio o krajnje opasne postupke svog pravosuđa koje je u slučaju jednog trostrukog ubistva zakazalo u zaštiti svjedoka, koji su jasno predočili da ih čeka smrt, ako se dozna šta su rekli tužilaštvu i istrazi.

Bonus video: