Gadafijev portparol pobjegao u Srbiju?

Brojni visokorangirani zvaničnici iz tog perioda živjeli su posle 2011. nesmetano u Kairu, a za nekima od njih izdate su potjernice u Libiji
0 komentar(a)
Libija, Moamer Gadafi, Foto: Reuters
Libija, Moamer Gadafi, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2014. 20:34h

Egipatske vlasti protjerale su Musu Ibrahima, nekadašnjeg portparola libijske vlade pred kraj vladavine svrgnutog i ubijenog bivšeg dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija, javio je danas egipatski državni dnevnik "Al-Ahram", što je Ibrahim na njegovom nalogu na Fejsbuku negirao.

Egipatski list tvrdi da su Ibrahima iz Egipta protjerali na zahjtev libijske vlade premijera Abdule al-Tinija i prenosi navodnu kopiju zahtjeva za njegovu ekstradiciju koji je uputilo libijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ibrahim je negirao da je izbačen iz Egipta, rekavši da je napustio tu zemlju zbog "poslovnih obaveza u Srbiji", navodi britanska novinska agencija.

Ibrahim je, podsjeća Rojters, bio zvanični predstavnik posljednjih dana Gadafijeve vladavine, istupajući u arapskim i zapadnim medijima radi odbrane i objašnjavanja vladinih akcija.

Brojni visokorangirani zvaničnici iz tog perioda živjeli su posle 2011. nesmetano u Kairu, a za nekima od njih izdate su potjernice u Libiji.

Rojters navodi da Al-Tinijeva vlada ima sve bliskije odnose sa Egiptom, koji obučava libijsku vojsku kako bi zamijenila islamske ekstremiste, ojačane nakon svrgavanja i ubistva Gadafija.

Zapadne sile, navodi britanska agencija, brinu da Libija - članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ide ka građanskom ratu, budući da su vlasti suviše slabe da bi kontrolisale borce koji su pomogli zbacivanje Gadafija, a sada su zauzele teritorije, uključujući glavni grad Tripoli.

Al-Tini je rekao u srijedu da je spreman za razgovore sa oponentima, uz pretpostavku da sve strane čine ustupke.

Bonus video: