Istražni sudija u ponedjeljak ponovo o pritvoru Bandiću

Glavni osumnjičeni Milan Bandić, koji se nalazi u pritvoru u zagrebačkom Remetincu, do sada nije nudio kauciju, a njegova odbrana tvrdi da on ne nemjarava da podnese ostavku
0 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: Beta-AP
Milan Bandić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 31.10.2014. 14:36h

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je danas odluku istražnog sudije da se trojici osumnjičenih u antikorupcijskom slučaju "teškom" oko 2,7 miliona eura, u kojem je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić centralna figura, odobri odbrana sa slobode uz položenu kauciju.

Vanraspravno vijeće je "iz procesnih razloga" ukinulo pritvor Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenima u aferi "Agram", ali oni ostaju u pritvoru pošto će istražni sudija u ponedjeljak ponovo odlučivati o određivanju pritvora.

Odlukom vanraspravnog vijeća, jedan od najpoznatijih osumnjičenih u tom slučaju, preduzetnik Petar Pripuz izaći će iz istražnog zatvora pošto uplati milion eura kaucije i obeća sudu da sa slobode neće uticati na svjedoke. Uz njega će se na slobodi, uz kauciju od po 100.000 kuna (oko 13.000 eura), naći i Miro Laco, šef kabineta gradonačelnika Zagreba, i Ivan Markus iz Gradske kancelarije za javnu nabavku.

Očekuje se da na novom ročištu u ponedjeljak još neki osumnjičeni ponude kauciju u zamjenu za odbranu sa slobode, među njima i predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, pored Bandića i Pripuza najzvučnije ime na dugom popisu osumnjičenih.

Njegov advokat juče je rekao da će Ljubičić ponuditi kauciji od 2,4 miliona kuna (313.000 eura), a već je ponudio ostavku na dužnost u Zagrebačkom holdingu.

Glavni osumnjičeni Milan Bandić, koji se nalazi u pritvoru u zagrebačkom Remetincu, do sada nije nudio kauciju, a njegova odbrana tvrdi da on ne nemjarava da podnese ostavku.

Istragom u slučaju "Agram" obuhvaćeno je 16 osoba i dvije firme. Svi osumnjičeni uhapšeni su prije desetak dana, a pritvor je određen za 12 osoba.

Na popisu osumnjičenih nalaze se i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor javnog gradskog prevoza ZET Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko i direktor Plinare Ante Dodig.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala pokrenula je istragu zbog sumnje u više koruptivnih krivičnih djela u kojima je Bandić naveden kao veza svih osumnjičenih, s izuzetkom dva slučaja nezakonitog zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Slobodan Ljubičić.

Ukupna šteta za grad i državni budžet procijenjena je na oko 20 miliona kuna (2,7 miliona eura). Bandić se tereti i za nezakonito poslovanje na zbrinjavanju otpada s firmom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza, ali i sporno poslovanje s firmom Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. USKOK ga tereti za trgovanje uticajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u gradskoj upravi i Holdingu, kao i za nezakonito korišćenje službenih automobila.

Sumnjiči se i da je oštetio državni budžet neplaćanjem poreza na donacije koje je prikupio posle predsjedničkih izbora 2009. godine.

Bandić je na čelu Zagreba već 12 godina.

Bonus video: