Vraćena ulica Radovanu Zogoviću u Prištini, huligani oštetili tablu

60 pregleda 3 komentar(a)
Slobodan Vujičić, Foto: Privatna arhiva
Slobodan Vujičić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.10.2014. 09:02h

Nakon 15 godina od rata na Kosovu, u strogom centru Prištine vraćena je ulica Radovanu Zogoviću, najvećem crnogorskom pjesniku nakon Njegoša, saopštio je Slobodan Vujičić iz Udruženja Crnogoraca Kosova.

Udruženje Crnogoraca Kosova je prve zahtjeve za vraćanje ulice Radovanu Zogoviću uputilo Opštini Priština i Vladi Kosova 2011. godine, dok je isti zahtjev ponovljen 2013. godine na Forumu prijateljstva Kosova i Crne Gore “Radovan Zogović”.

"Stoga se u to ime zahvaljujemo Opštini Priština i Vladi Kosova na razumijevanju i uvažavanju lika i djela Radovana Zogovića, koji je još 1937. godine u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pisajući pjesme Ali Binaka imao hrabrosti da javno stane u odbranu kosovskih Albanaca. Sijenku na ovaj za crnogorsku zajednicu, Kosovo i Crnu Goru veliki događaj, bacila je grupa huligana koji su oštetili tablu na kojoj piše ime i prezime ulice Radovan Zogović. Međutim huligani i ekstremni pojedinci neće moći da ugroze dobrosusjetske odnose Kosova i Crne Gore i tradicionalno dobre odnose Crnogoraca i Albanaca, jer smo sigurni da će biti osđeni od većinskog albanaskog naroda i sljedbenika starog Ali Binaka koji je simbol kosovskog albanstva", kazao je Vujičić.

On očekuje od Opštine Priština da zamijeni tablu koja je oštećena, dok od Opštine Dečane očekuje da ogradi grob Radovana Zogovića kako bi se sprijećili eventualni slični napadi.

"Udruženje Crnogoraca Kosova očekuje da će i pored velike političke krize na Kosovu ipak uspjeti do kraja godine da održi Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore", kazao je Vujičić.

Bonus video: