ZAJEDNIČKI NASTUP?

Dodik najavio koaliciju sa HDZ BiH

"Izborni pobednici treba da formiraju vlast, a izbor partnera sa kojima je moguće uraditi taj posao nije stvar želja, nego političke pragmatike", objasnio je Dodik
3 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Beta-AP
Milorad Dodik, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.10.2014. 11:16h

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović kaže da će Hrvati u BiH morati da prihvate realnost da neće napraviti treći entitet, dok predsjednik RS Milorad Dodik najavljuje koaliciju sa HDZ BiH i zajednički nastup u državnim institucijama. Takođe, kaže Izetbegović, dosadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bošnjaci će morati da prihvate realnost da neće biti ukinuta Republika Srpska, a Srbi - da neće ukinuti Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović

"Unutar tih realnosti svi ćemo, živjeći s dva etntiteta i snažnom grupom ostalih građana, morati da pravimo neka srednja rješenja", rekao je on u intervju za BHRT.

Hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH Dragan Čović svoje zahtjeve moraće da svede u realne granice i nešto što je prihvatljivo i Bošnjacima, kaže Izetbegović. To je, kako je objasnio, mehanizam koji će Hrvatima omogućiti da izaberu koga hoće, ali ne uz pomoć nacrtane karte ili izborne jedinice koja bi dovela do segregacije nekoga. S druge strane, predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik rekao je da nema nikakve sumnje da će SNSD i HDZ BiH činiti vlast na nivou BiH, dodavši da će u Mostaru sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem,koji je i novi predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu, razgovarati o nastupu u zajedničkim institucijama. Kako je naglasio, posle toga će najjača srpska i hrvatska stranka proglasiti koalicioni nastup. Komentarišći izjavu Izetbegovića, prema kojoj bi za pregovaračkim stolom radije vidio opozicione stranke iz RS, SDS i PDP, umjesto SNSD, Dodik je kazao da ga Izetbegovićeve simpatije ne iznenađuju i da vjeruje da mu SNSD ne odgovara. Ali, kako je ukazao, SNSD je jedini relevantan faktor iz RS jer će imati vlast na republičkom nivou, koji će na pravi način afirmisati politiku Srpske u zajedničkim institucijama. "Izborni pobednici treba da formiraju vlast, a izbor partnera sa kojima je moguće uraditi taj posao nije stvar želja, nego političke pragmatike", objasnio je Dodik. On je kazao i da je već poznato ime mandatara za sastav nove vlade u RS i najavio da će sjutra u Zvorniku sa predsjednicima koalicionih partnera, DNS Markom Pavićem i SP Petrom Đokićem, proglasiti partnerstvo u stvaranju vlasti na nivou RS.

"Prvo treba da konstituišemo Narodnu skupštinu RS, a onda dolazimo u poziciju da predlažemo mandatara", izjavio je Dodik za "Pres Republika Srpska".