Pripreme za aboliranje Miloševića?

Još nema zvaničnih odgovora na pitanja koja je i koliko iznosi imovina porodice Miloševića i njima bliskih ljudi, gdje se sada nalazi i kako je stečena
3 komentar(a)
Mira Milošević, Foto: Rojters
Mira Milošević, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.10.2014. 07:12h

Evropska unija je odmrzla imovinu Slobodana Miloševića, njegove porodice i nekoliko bivših bliskih saradnika. U odluci koja je donesena u utorak a objavljena juče, Evropski savjet navodi da oni „više ne predstavljaju prijetnju za učvršćivanje demokratije.“

Još nema zvaničnih odgovora na pitanja koja je i koliko iznosi imovina porodice Miloševića i njima bliskih ljudi, gdje se sada nalazi i kako je stečena. Nekadašnji potpredsjednik vlade Žarko Korać kaže da je Srbija na neki način pokazala da se zločin isplati.

„Osjećam se bijesno i prevareno kao i većina građana ove zemlje. Naš pravosudni sistem nije bio u stanju da se time bavi“, istakao je Korać. Naveo je da je novac pokraden za vrijeme Miloševićevog režima našao put nazad preko kupovine državnih firmi privatizovanih nakon njegovog zbacivanja.

„Možemo samo da nagađamo koliko novca je uzeto, ali se sigurno radi o milijardama“.

Socijalistička partija Srbije je pozdravila odluku EU. „Da je išta od toga bilo tačno, bilo bi dokazano,“ saopštila je stranka o optužbama protiv Miloševića.

Odluka EU je nametnula i pitanja da li je to prvi znak za povratak članova Miloševićeve porodice i njihovu aboliciju.

Izvještač RSE iz Brisela Rikad Džozviak je pojasnio kako i zašto su lideri EU to učinili sada, kada je odluka usvojena još 2000. godine. Pozivajući se na diplomatske izvore, kazao je da je vjerovatno signal stigao iz Vlade Srbije jer se u smjeni čelnika EU negdje zaturila ta odluka.

„Objašnjenje koje sam dobio, a kome je teško vjerovati, ali nekoliko diplomata to potvrđuje, da je to prosto zaboravljeno... Riječ je o listi sa 13 imena. Čini se da je neko iz Vlade Srbije to zabilježio i proslijedio... Srbija je u međuvremenu postala kandidat za članstvo u EU i bilo je vrijeme da se sa tim raščisti. Nemam nikakve konkretne podatke ali, prema diplomatskim izvorima, vjerovatno nema ni dinara na zamrznutim računima. Vjeruje se da je novac sa kiparskih računa svojevremeno sklonjen. Odluka o skidanju sankcija ima više simboličan značaj, što ne znači da će Miloševićeva udovica dobiti bilo kakav novac“, kaže Džozviak.

Porodični prijatelj porodice Milošević, Dragan Hadži Antić kratko je za RSE prokomentarisao odluku Brisela: „To njih uopšte ne tangira, jer nemaju račune."

Na pitanje da li bi se oni vratili u zemlju, ako bi se ukinula potjernica, Hadži Antić je odgovorio: „Ja samo znam da Mira želi da se vrati. Sin Marko i kćerka Marija, ne.“

Od 2006, Mirjana Marković i njen sin Marko Milošević uživaju u Rusiji status političkih izbjeglica, za njima je izdata Interpolova crvena potjernica, a kćerka Marija živi u Crnoj Gori. Dok jedni svjedoče da Mirjana živi u luksuznoj moskovskoj četvrti, njeni prijatelji tvrde da životari od srpske penzije od nekoliko stotina eura, navodi RSE. Za šefa opozicione poslaničke grupe Demokratske stranke u parlamentu Srbije, Borka Stefanovića, nema dileme šta ova vlast sprema.

„Sigurno da iza toga stoji namjera omogućavanja povratka porodice u Srbiju. A i zašto ne bi kada sve ostalo odgovara apsolutno miljeu 90-ih godina. Vjerujem da ćemo na kraju svi mi koji smo 5. oktobra mijenjali Srbiju, ili bar mislili da je mijenjamo na bolje, da ćemo mi ići na optuženičku klupu. To se zove kontrarevolucija. To se sprovodi jednim dijelom od Koštunice, a sada i od ove vlasti“. Ukidanje sankcija nije korak ka pravdi i uspostavljanju evropskih vrijednosti, ocijenio je predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

„Da je Milošević ubijao svoje političke protivnike i novinare po zemljama EU, da je terorisao njihove građane, da je tamo izazivao ratove i sijao tajne grobnice, da je poharao budžet EU, sigurno ga EU ne bi amnestirala", navedeno je u izjavi Draškovića dostavljenoj agenciji Beta.

Mrkonjić: Mira se uvijek slatko nasmije na ovakvu priču

„Ništa nije odmrznuto, jer iznijetih milijardi nije ni bilo“, tako, uz osmijeh, bliski prijatelj porodice Milošević, Milutin Mrkonjić, komentarisao njihovo oslobađanje od 14 godina duge blokade. „DOS je preturio svaki kamen u ovoj zemlji i da je nađeno nešto vjerovatno je da bi bilo procesuirano. Ova vijest je nešto pozitivno, skinuta je hipoteka. Čuo sam se sa Mirom, uvijek se slatko nasmije na ovakvu priču“, rekao je Mrkonjić.

Smije se i nekadašnji general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić. Kaže da mu je unuk objasnio da je skinut s nekakvog spiska EU. „Malo ću se nasmijati, ali tužno. Zahvaljujem se na dobročinstvu onima koji su smogli snage da donesu odluku o odmrzavanju, ali su zaboravili da kažu šta je to bilo zamrznuto“, istakao je Ojdanić.

Bonus video: