TELEFONSKA ANKETA

Slovenci saglasni: Mjere štednje su propast

Podrška vladi Cerara u posljednjih mjesec dana znatno je pala i sada je uspješnom ocjenjuje 27,4 odsto ispitanika, što je znatno manje od podrške koju su posle prvih mjesec dana imale dvije prethodne vlade, Janeza Janše i Alenke Bratušek
1 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2014. 12:25h

Dosadašnje mjere štednje koje je Slovenija preduzimala radi fiskalne stabilizacije, velika većina stanovništva smatra neuspješnim, pokazala je telefonska anketa ljubljanskog "Dela".

Istovremeno, ovaj slovenački list upozorava na pad popularnosti nove vlade Mira Cerara, što pripisuje upravo najavljenim mjerama dalje štednje.

Mjere štednje koje se u Sloveniji preduzimaju u posljednje dvije godine, a temelje se na restrikciji plata, penzija i javne potrošnje, neuspješnim u najnovijoj anketi ocijenilo je 88 odsto ispitanika, dok njih četiri odsto smatra da su one dale rezultat.

Telefonska anketa sprovedena je prošle nedjelje na reprezentativnom uzorku od 500 punoljetnih građana Slovenije.

Predlog Cerarove vlade sindikatima da se zaposlenima u javnom sektoru radi smanjenja budžetskog deficita masa plata smanji za tri odsto, podržalo je 48 odsto učesnika ankete, dok se 42 odsto izjasnilo protiv.

U anketi vodećeg slovenačkog lista većina se izjasnila protiv smanjivanja prava penzionera.

Da bi u koalicionoj vladi premijera Mire Cerara, u kojoj je jedan od partnera stranka penzionera (DESUS), moglo doći do krize zbog problema oko isplate regresa za penzionere, smatra 48 odsto anketiranih, dok je njih 82 odsto u načelu protiv ukidanja tog prava penzionerima.

Kako navodi isti izvor, da bi iduće godine smanjila budžetski deficit na propisanih 2,8 odsto bruto društvenog proizvoda, slovenačka vlada namjerava da nastavi s politikom restrikcija u javnoj potrošnji koju je uvela vlada prethodna desnog centra 2012. godine.

Rebalansom budžeta za narednu godinu Vlada namjerava da uštedi 800 miliona eura, među ostalima, restrikcijama u javnom sektoru i socijalnoj politici.

Podrška vladi premijera Cerara u posljednjih mjesec dana znatno je pala i sada je uspješnom ocjenjuje 27,4 odsto ispitanika, što je znatno manje od podrške koju su posle prvih mjesec dana imale dvije prethodne vlade, Janeza Janše i Alenke Bratušek.

Preporučujemo za Vas