Beograd: Otvoren Sajam knjiga

Na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, pod sloganom "Vreme je za knjigu", predstaviće se 476 direktnih izlagača
0 komentar(a)
Sajam knjiga, Beograd, Foto: Betaphoto
Sajam knjiga, Beograd, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 26.10.2014. 18:32h

Akademik Milosav Tešić i književnik Liju Dženjun otvorili su večeras Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će do 2. novembra predstaviti oko 500 izlagača, od kojih 71 izdavača iz Kine, zemlje počasnog gosta manifestacije.

Proglašavajući sajam otvorenim, Tešić je rekao da dobra knjiga ima udjela u stvaranju opšteljudskih vrijednosti, "jer se njome dopunjuje, bogati i osmišljava univerzalni rječnik postojanja, ali i čuva biće i bit svakog naroda".

Tešić je rekao da Međunarodni beogradski sajam knjiga nesumnjivo pokazuje koliko je srpska kultura široko kosmopolitski otvorena prema kulturama drugih naroda i da to potvrđuje gostovanje Kine, zemlje ogromnog nasljeđa i tradicije bitno različite od srpske i evropske baštine.

On je rekao da je u globalističkom ustrojstvu svijeta nezavidna sudbina malih i siromašnih naroda poput srpskog, i da postoji realna opasnost da se oni izgube u svijetu pretvorenom u zahuktalo profitersko trkalište.

Kineski pisac Liju Dženjun rekao je da on i ostali pisci iz Kine koji gostuju na Sajmu knjiga u Beogradu, sa nestrpljenjem očekuju razgovore sa srpskim kolegama i srpskom čitalačkom publikom.

"U razgovorima sa srpskim kolegama i čitaocima, 10 pisaca iz Kine koji su stigli u Beograd, produbiće međusobno razumijevanje književnosti naše dvije zemlje. Književnost je najbolji način da se razumije jedan narod i jedna nacija", rekao je Liju.

Prema njegovim riječima, Međunarodni beogradski sajam knjiga nije samo najveća manifestacija te vrste na Balkanu, već i simbol kulture kojim se ponose svi žitelji glavnog grada Srbije.

Na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, pod sloganom "Vreme je za knjigu", predstaviće se 476 direktnih izlagača, od kojih 72 iz inostranstva, a pored kineskih pisaca gosti sajma biće i Robert Hodel, Igor Mandić, Mark Tompson, Toni Parsons, Kristov Mori, Tomas Plecinger i drugi pisci.

Bonus video: