UNS i NUNS osudili pisanje Blica, glumci ogorčeni

NUNS je, u saopštenju, uputio najoštrije kritike uredništvu "Blica", uz ocjenu da je taj list "grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva"
181 pregleda 6 komentar(a)
Goran Jevtić, Foto: Screenshot (YouTube)
Goran Jevtić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.10.2014. 16:20h

UNS i NUNS su kritikovali dnevnik “Blic“ za kršenje Kodeksa novinara, jer je na naslovnoj strani objavio navode da je jedan poznati glumac obljubio maloletnika.

"List je senzacionalistički pristupio temi koja ozbiljno može ugroziti prava lica, bez obzira na to što je lice javna ličnost. Mediji su, po Kodeksu novinara Srbije, dužni da poštuju pretpostavku nevinosti i ne smiju nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude", navodi se u saopštenju UNS-a.

To udruženje saopštilo je da novinari "Blica" nisu pristupili poslu s dužnom profesionalnom pažnjom, jer je glumac proglašen počiniocem krivičnog djela, iako se navodi iz privatne krivične prijave još uvijek provjeravaju u Tužilaštvu. NUNS je, u saopštenju, uputio najoštrije kritike uredništvu "Blica", uz ocjenu da je taj list "grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva". "Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne smije nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog", navodi se u saopštenju NUNS-a.

SINOS i PROUNS osudili napis Blica

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) sopštili su danas da je dnevni list "Blic" ozbiljno ugrozio ugled i prava poznatog glumca za kog je na naslovnoj strani objavio da je obljubio maloletnika. "Nepoštovanje prezumpcije nevinosti, senzacionalistički naslov i neprofesionalni pristup mogu dovesti do nepopravljivih posljedica i trajnog anatemisanja ličnosti", navodi se u saopštenju tih udruženja. Prema njihovoj ocjeni, "neprofesionalni i neetički potez Blica", imajući u vidu težinu i ozbiljnost optužbe, može okarakterisati i kao poziv na linč. "PROUNS i SINOS apeluju na uređivačke kolegijume medijskih kuća da poštuju novinarski kodeks i da zbog većih tiraža ne objavljuju primitivne tekstove koji mogu da ugroze bezbjednost prozvanih osoba čija krivica nije dokazana", dodaje se u saopštenju.

Mnogi iz javnog života Srbije podržali su Jevtića na društvenim mrežama:

Bonus video: